"Principala propunere a ACEBOP in scopul combaterii evaziunii in domeniul agroalimentar este micsorarea TVA-ului la comercializarea animalelor si produselor de provenienta animala. Instituirea unui sistem suplimentar de supraveghere si urmarire speciala a achizitiilor intracomunitare de produse agroalimentare ar putea preveni traseele speculative. Pentru a preintampina aparitia situatiilor in care pretul de baza al produsului devine foarte mic, afectand producatorii interni, ACEBOP propune infiintarea unor programe si parteneriate ale asociatiilor de profil care sa nu aiba doar rol de constatare, ci sa cuantifice rezultatele care se obtin in urma aplicarii acestor programe", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Potrivit sursei citate, cota ridicata a TVA incurajeaza evaziunea fiscala, fermierii declarand cantitati mai mici de productie pentru a avea de plata mai putin ca TVA.

"In plus, apar situatii in care importatorii declara preturi mai mici de import, platesc deci taxe reduse corespunzatoare unor preturi de baza subevaluate, si introduc sute sau chiar mii de tone de produse agroalimentare in perioade scurte de timp, fapt ce conduce la dezechilibrul pietei in ceea ce priveste pretul de desfacere si mai departe falimentul producatorilor interni", se mentioneaza in comunicat.

Asociatia propune sa transmita lunar ministerelor Agriculturii si Finantelor preturile de achizitie a animalelor si produselor agroalimentare de la nivelul burselor europene, ca preturi de referinta care sa vina in sprijinul ministerelor la constituirea unor limite minime pentru preturile declarate de catre companiile care efectueaza schimburi intracomunitare, a declarat Iustin Paraschiv, presedintele asociatiei si proprietarul grupului de firme Carmistin, cu activitati in domeniul agro-zootehnic, trading si retail.

Citeste si:

Totodata, intrucat procedura de rambursare a TVA este greoaie si de durata, asociatia propune stabilirea unor termene in care se pot derula controalele fiscale, luandu-se in calcul si perioadele de suspendare.

Reprezentantii ACEBOP s-au intalnit vineri, la Mizil, cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, discutiile vizand printre altele principalele probleme cu care se confrunta fermierii din Romania.

Fermierii inscrisi in ACEBOP au exportat anul trecut aproximativ 60.000 de bovine si au avut un rulaj cumulat de peste 250 de milioane de euro.