Piata constructiilor pe segmentul productiei de acoperisuri metalice a fost marcata de scaderi generale sau perioade semnificative de inghetare a activitatiii, jucatori din industrie fiind vizibil afectati de scaderea cererii si a consumului in prima parte a anului.
Dupa ce suedezii de la Lindab, unul dintre cei mai mari jucatori din piata de profil, spuneau ca 2013 va fi anul cand vor intra in incapacitate de plata multi constructori care au lucrat cu statul, reprezentantii finlandezilor de la Ruukki spun ca salvarea multor producatori de materiale pentru constructii va fi reprezentata de exporturi, in lipsa de noi proiecte pe plan local.

„Piata constructiilor pe zona noastra de activitate a fost marcata de scaderi generale sau de perioade semnificative de inghetare a activitatii. Numarul proiectelor mari a fost unul foarte limitat. Aceasta este practic o oglinda a evolutiei generale a consumului intern. Asistam la un trend descrescator in aceasta directie. Avand in vedere aceste considerente, sansa multor producatori de materiale de constructii a fost exportul. Pentru Ruukki ponderea exporturilor a crescut semnificativ compensand in mare masura lipsa de cerere solvabila din partea pietei interne”, a precizat pentru wall-street.ro - Marian Pirvu (foto), business manager al grupului pentru Romania, Bulgaria, Serbia, Croatia, Slovenia, Ungaria, Cehia, Ucraina si Slovacia.

Reprezentantul Ruukki sustine ca exista posibilitatea ca in a doua parte a anului sa se deblocheze o serie de proiecte care sa revigoreze industria de profil, insa chiar si asa estimeaza ca 2013 va fi mai slab decat anul precedent.

„Activitatea de pe segmentul pe care suntem noi activi va evolua in acelasi ritm ca in prima parte a anului. Este totusi posibil ca o parte din proiectele intarziate sa fie activate si finalizate in a doua parte a anului ceea ce va aduce un plus de cerere, dar nu va schimba cu foarte mult datele problemei. Per total, estimam ca pe plan local vom asista la un an mai slab decat 2012”, a completat Pirvu.

O crestere realista a business-ului de cel mult 5%


Desi se asteapta ca pe un trend favorabil veniturile operatiunilor locale sa cunoasca o evolutie de 10%, Marian Pirvu spune ca afacerile grupului ar putea stagna sau cunoaste o evolutie realista de cel mult 5%, din cauza problemelor cu care se confrunta piata in acest moment.

„Noi am luat un considerare un avans al afacerilor de circa 10%. Intr-un scenariu optimist vom asista la o crestere a vanzarilor peste aceste valori targetate. Pe un scenariu realist, insa,vom inregistra o usoara crestere a vanzarilor de 3-5 %. Pentru a ne incadra in aceste evolutii va conta ca majoritatea proiectelor deja anuntate sa fie finalizate. Este important sa se ia o decizie in acest sens si sa incepa efectiv lucrari in aceasta toamna”, a mai spus oficialul Ruukki.

Potrivit datelor publicate la Ministerul de Finante, compania Ruukki Romania SRL a raportat afaceri de aproape 37 de milioane de euro in 2012, grupul inregistrand pierderi de peste 5 milioane de euro in aceeasi perioada fiscala.

Pentru compania finlandeza lucreaza in prezent circa 150 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri