OMV a inregistrat in trimestrul al doilea un provizion special de 55 milioane euro, rezultat din deprecierea activelor legate de proiectul Nabucco Vest, dupa ce consortiul care dezvolta exploatarea Sah Deniz din Azerbaijan a selectat alt gazoduct ca ruta de export catre Europa, scrie Mediafax.
"Nu au fost inregistrate costuri speciale nete in rezultatul operational. Provizioanele speciale nete pe partea financiara au totalizat 55 milioane euro, rezultand din deprecierea activelor in legatura cu proiectul Nabucco Vest", se arata intr-un raport preliminar prezentat miercuri de OMV pentru trimestrul al doilea al acestui an.

Consortiul Sah Deniz II, care dezvolta zacamantul urias de gaze naturale Sah Deniz, din Marea Caspica, a confirmat selectarea proiectului Conductei Trans-Adriatice (TAP), cu destinatia in Italia, ca ruta de export catre Europa. Proiectul Nabucco Vest, la care este parte si Romania, a pierdut astfel, in prima etapa, cursa pentru gaze azere.

Nabucco Vest vizeaza livrarea de gaze extrase din Marea Caspica la un terminal din Austria, cu tranzit prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

Actionarii consortiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta).

Gazele azere vor fi aduse in sud-estul Europei prin gazoductul TANAP, dezvoltat de Azerbaijan si Turcia, care face legatura intre Sah Deniz si granita europeana a Turciei.

Productia de petrol si gaze a OMV a scazut usor in trimestrul al doilea, la 297.000 barili echivalent petrol pe zi, fata de 302.000 barili echivalent petrol pe zi in primele trei luni ale anului, respectiv 305.000 in perioada aprilie-iunie a anului trecut, se mai arata in raportul preliminar publicat miercuri de grupul austriac.

Declinul a fost determinat de chestiuni tehnice si inundatii in Austria, probleme tehnice in Kazahstan si probleme de securitate si greve in Libia, se spune in raport. Scaderea a fost limitata de evolutia favorabila din Romania si Noua Zeelanda.

Productia de petrol si gaze a Petrom a urcat la 184.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 183.000 barili in primul trimestru, respectiv 182.000 in trimestrul al doilea al anului trecut.

Aprecierea dolarului fata de euro a influentat pozitiv rezultatele OMV pentru trimestrul al doilea pe segmentul de explorare si productie, insa nu a acoperit efectul scaderii pretului petrolului.

Vanzarile de gaze ale OMV au scazut cu 5% in trimestrul al doilea raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut, la 85,02 TWh. Activitatile de trading reprezinta 66% din vanzarile de gaze in perioada analizata.

Vanzarile de gaze ale Petrol au crescut cu 3% in perioada analizata, la 11,5 TWh, insa marja de profit s-a redus.

Marja indicativa a operatiunilor de rafinare de produse petroliere la nivelul grupului OMV a scazut la 2,48 dolari pe baril in trimestrul al doilea, fata de 3,01 dolari in primele trei luni, respectiv 4,15 dolari in aprilie-iunie 2012. Rata de utilizare a rafinariilor a crescut insa la 94%, de la 87% in primu ltrimestru, respectiv 80% in trimestrul doi al anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri