Producatorii de medicamente generice spun ca studiile nu reflecta realitatea din piata farma, cu intarzierile la plati si taxa clawback, cresterile raportandu-se la preturile din farmacii, care includ marje de distributie si reduceri pe care sunt obligati sa le plateasca pentru a-si vinde produsele, scrie Mediafax.
"Exista din pacate o diferenta considerabila intre situatia teoretica si cea concreta, reala a pietei farma si a producatorilor de medicamente. De exemplu, studiile sunt bazate pe un curs leu-euro sub nivelul celui real, in baza caruia opereaza piata. De asemenea, cresterile de piata se raporteaza teoretic la preturile din farmacii, dar aceste preturi includ marjele de distributie si reducerile pe care producatorii de medicamente generice si biosimilare sunt obligati sa le plateasca pentru a-si vedea produsele comercializate", a declarant Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

El a aratat ca studiile privind evolutia pietei de medicamente ar trebui sa ia in calcul taxa clawback, platita doar de producatori la un nivel de aproximativ 14% din cifra de afaceri in prima jumatate a anului curent, sa excluda exporturile paralele, estimate la 15-20% din piata medicamentelor originale si care incep sa atinga inclusiv piata produselor generice, si intarzierile de peste 300 zile la incasarea facturilor.
Din pacate, nici estimarile pentru 2014 nu ne dau motive de optimism
"Toate aceste aspecte limiteaza considerabil profitabilitatea companiilor producatoare de medicamente si ar trebui reflectate corespunzator in studiile de cercetare a pietei", spune Damian.

APMGR atrage atentia ca piata de medicamente din Romania se confrunta cu o serie intreaga de necunoscute care impiedica producatorii sa-si dezvolte planuri de afaceri pe termen de mediu si lung.

"Sunt factori care ingreuneaza foarte mult activitatea producatorilor de medicamente generice si biosimilare, factori cu efecte negative pe care le-am explicat si demonstrat in repetate randuri atunci cand am cerut implicarea autoritatilor. Din pacate, nici estimarile pentru 2014 nu ne dau motive de optimism, in primul rand din cauza lipsei de claritate si transparenta in ceea ce priveste planurile autoritatilor cu privire la noua lista de medicamente, reglementarea diferentiata a taxei claw-back in contextul introducerii in sistemul de compensare a unor molecule noi, modificarea metodologiei de calcul a preturilor la medicamente si plata creantelor in asa fel incat Romania sa respecte prevederile Directivei 7/2011 privind platile intarziate", a explicat Damian.

Recent, seful APMGR a declarat ca piata farma, la preturi de producator, s-a contractat puternic in prima jumatate a anului ca urmare a inaspririi mediului de afaceri.

Cegedim anuntat vineri, intr-un raport, ca piata farmaceutica romaneasca a urcat cu 3,5% in primele sase luni, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, la 1,34 miliarde euro (5,9 miliarde lei). Firma de cercetare si studii de piata mentioneaza insa ca datele din raport estimeaza iesirile de produse din farmacii catre pacienti.

In acelasi timp, datele IMS Health, avanseaza o crestere a vanzarilor de medicamente cu 7% in primele sase luni ale acestui an, la 1,4 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri