Chiar daca Produsul Intern Brut a consemnat o evolutie de 1,7% in primele sase luni fata de aceeasi perioada a anului trecut, piata de constructii rezidentiale a cunoscut un declin cuprins intre 5-10% in primul semestru, sustine Liviu Stoleru, directorul general Cemacon SA, unul dintre cei mai mari producatori de blocuri ceramice din Romania.
“Evolutia PIB nu a influentat si stimulat in niciun fel constructiile rezidentiale. Noi simtim realitatile din piata: nu exista lucrari, nu sunt proiecte si nici lichiditati. Cresterea de 1,7% este insesizabila in piata pe care activam. Am observat de asemenea o scadere a consumului, fiind vizibil cu ochiul liber ce se intampla in marile centre urbane din Transilvania, unde sunt putine proiecte, fiind o batalie acerba intre producatori”, a declarat pentru wall-street.ro seful Cemacon.

Stoleru a mai precizat ca principala problema cu care sectorul constructiilor se confrunta este ca nu exista semnale guvernamentale care sa stimuleze revenirea consumului.

“Ponderea finalizarii lucrarilor prin programele guvernamentale este foarte redusa, sunt proceduri greoaie – care fara o structura si o strategie solide nu pot aduce rezultate. Stimulul este statul. De aici trebuie sa vina schimbarea”, a completat Liviu Stoleru.

Reprezentantul Cemacon a mai spus ca in acest moment exporturile ne sustin industria, ultimele luni ale anului fiind esentiale pentru productie si constructiile civile.

“Productia trebuie sustinuta, nu consumul. Crearea de locuri de munca, stimularea angajatorului si stimularea antreprenorilor sunt masuri de care autoritatile trebuie sa tina cont”, a spus seful Cemacon.

Produsul intern brut al Romaniei a crescut in prima jumatate a acestui an cu 1,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier, conform primelor estimari al Institului National de Statistica.

Pe de alta parte, Produsul intern brut al Romaniei a fost in trimestrul al doilea, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu primele trei luni din 2013 (date ajustate sezonier).

Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,3% pe seria bruta si cu 1,2% pe seria ajustata sezonier.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri