Marii antreprenori din piata de constructii, dar si companiile care activeaza pe acest segment trec printr-o perioada extrem de dificila, ca urmare a scaderii numarului de proiecte noi, a blocarii finantarilor sau in lipsa unor proiecte care sa stimuleze consumul in mod real.
O mare parte din vina pentru situatia creata in piata de constructii o poarta si statul, autoritatile fiind mai putin interesate de a stimula productia, in schimbul concentrarii pe consum.

Liviu Stoleru (foto)
, directorul general Cemacon SA si presedinte in Consiliul de Administratie al companiei, unul dintre cei mai importanti producatori de blocuri ceramice din Romania, si-a exprimat regretul fata de deciziile luate de catre Guvern, in special cele legate de sustinerea si incurajarea intreprinzatorilor si a companiilor private cu activitate in constructii.

“Una din principalele probleme din piata o constituie relatia dintre politica statului si contribuabil, mai ales de cum se comporta statul roman cu acesta. Constructorii intra in colaps deorece si-au platit furnizorii, dar sumele de bani pe care le au de primit de la autoritati au intarzieri de pana la 9 luni de zile. Intreprinzatorii sunt loviti de statul roman, care are atitudine de stapan si nu de partener. Guvernantii nu inteleg ca oamenii bine pregatiti si cu viziune sunt oamenii din mediul privat – deoarece sunt obligati sa isi dezvolte afacerile pe cont propriu. La stat exista dezinteres, demotivare si chiar dezechilibru”, a precizat seful Cemacon intr-o discutie cu wall-street.ro.

El apreciaza ca in acest moment infrastructura rutiera si cea a cailor ferate nu poate constitui un semnal de crestere viabil si ca miza ramane pe exporturi.

“Pierdem turism , industrie, afaceri noi – pierdem pe toate planurile.Ne cramponam de lucruri mici si nu putem duce la bun sfarsit un plan, si acela acolo unde exista”, a completat Stoleru.
“In piata situatia este foarte dificila, este o criza care se resimte din plin. Nu se construieste!"

Fara masuri din partea autoritatilor: scadere de 10% a pietei


Intrebat de evolutia sectorului constructiilor in primul semestru, ca urmare a publicarii datelor de la INS privind cresterea PIB cu 1,7%, directorul general al Cemacon a subliniat ca piata de constructii rezidentiale a cunoscut un declin cuprins intre 5-10% in primul semestru.

“Evolutia PIB nu a influentat si stimulat in niciun fel constructiile rezidentiale. Noi simtim realitatile din piata: nu exista lucrari, nu sunt proiecte si nici lichiditati. Cresterea de 1,7% este insesizabila in piata pe care activam. Am observat de asemenea o scadere a consumului, fiind vizibil cu ochiul liber ce se intampla in marile centre urbane din Transilvania, unde sunt putine proiecte, fiind o batalie acerba intre producatori”, a declarat pentru wall-street.ro seful Cemacon.

Stoleru a mai precizat ca principala problema cu care sectorul constructiilor se confrunta este ca nu exista semnale guvernamentale care sa stimuleze revenirea consumului.

“Ponderea finalizarii lucrarilor prin programele guvernamentale este foarte redusa, sunt proceduri greoaie – care fara o structura si o strategie solide nu pot aduce rezultate. Stimulul este statul. De aici trebuie sa vina schimbarea”, a completat Liviu Stoleru.

Reprezentantul Cemacon a mai spus ca in acest moment exporturile ne sustin industria, ultimele luni ale anului fiind esentiale pentru productie si constructiile civile.

“Productia trebuie sustinuta, consumul inseamna pacaleala. Crearea de locuri de munca, stimularea angajatorului si stimularea antreprenorilor sunt masuri de care autoritatile trebuie sa tina cont”, a spus seful Cemacon.

O doza de optimism: revenirea pietei, abia din 2014


Stoleru este pesimist in ceea ce priveste revenirea consumului in piata de zidarie pentru anul 2013 si spune ca semnale vor veni abia din 2014.

“Principala problema este cea legata de consumul redus, strans legat de accesul dificil la finantare atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice. De aici, capacitatea de productie excedentara, la nivelul tuturor producatorilor.

Una din grijile principale ale oricarui producator este legata de stabilitatea financiara a clientilor (distribuitori, constructori sau dezvoltatori imobiliari).

“Din pacate nu exista premise de revenire, cel putin nu pentru 2013. Estimarile de evolutie a pietei indica o usoara crestere abia din 2014”, explica Liviu Stoleru.

El apreciaza ca accesul la finantare si recapatarea increderii oamenilor pentru a se implica in proiecte de dezvoltare pe termen lung sunt solutiile care ar putea determina o revenire a constructiilor, dar sustine ca acest lucru poate fi realizat doar pe fondul unui echilibru si a unei stabilitati economice, dar si politice.

Un prim semestru peste asteptari: crestere de 35% a vanzarilor


Afacerile Cemacon din primele sase luni ale anului au cunoscut un avans de 35% al vanzarilor fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu mult peste asteptarile initiale de crestere care vizau o evolutie de cel mult 20% in S1.

“In piata lucrurile sunt grele, este o criza care se resimte din plin. Nu se construieste! Cresterea inregistrata de noi in primele sase luni s-a datorat in special unei noi strategii care a vizat extinderea lantului de distributie in cateva puncte cheie din tara, cat si lansarea si diversificarea gamei de produse precum si investitii in marketing si repozitionare pe piata. Este posibil ca evolutia sa se diminueze pe parcursul anului in lipsa unor masuri reale de stimulare a consumului”, a completat Liviu Stoleru.

Cemacon estimeaza pentru intregul an o evolutie de 40% a business-ului, la peste 50 de milioane de lei (cca. 12 mil. €).

Cemacon este al treilea jucator pe piata producatorilor de blocuri ceramice din Romania, fiind clasat in urma austriecilor de la Wienerberger si a iesenilor de la Brikston (Ceramica Iasi).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri