De ce esueaza IMM-urile din Romania? Pentru ca sunt foarte indatorate, inregistreaza pierderi si pentru ca isi incaseaza foarte tarziu banii de la clienti, in contextul in care media de plata este de 170 de zile, a declarat Eugen Anicescu (foto), manager la Coface, in cadrul emisiunii Start-Up Wall-Street, emisiune difuzata in direct pe wall-street.ro si la Radio Lynx.ro.
"Constructiile, HoReCa si transporturile sunt sectoarele cele mai afectate, raportat la numarul de insolvente, dar tot acestea sunt si domeniile care aduc cele mai multe afaceri in economie. Sunt sectoare extrem de dependente de consum si de starea finantelor populatiei. De asemenea, nu vad o reluare a activitatile de constructii care de altfel ar fi foarte necesara economiei in ansamblu. Potentialul este foarte mare in continuare, dar nu exista investitii", a spus Eugen Anicescu, la Start-Up Wall-Street, emisiune moderata de Claudiu Vrinceanu, jurnalist de business.

Potrivit unui studiu recent al Coface, media de incasare a creantelor in piata este de aproximativ 170 de zile, in conditiile in care in piata termenele de plata stabilite sunt de 30-40 de zile. "Pe de alta parte, o micro-intreprindere nu are foarte usor acces la finantare bancara sau de la furnizori, pentru ca sunt deja foarte indatorate si inregistreaza pierderi. In aceste conditii, trebuie sa se bazeze pe vechimea relatiei comerciale pe care o au cu furnizorul lor", mai spune managerul Coface.

In opinia sa, companiile mari si foarte mari joaca un rol din ce in ce mai semnificativ de banci comerciale pentru clientii IMM-uri. "A fost o miscare lenta care s-a produs din 2008-2009 in conditiile in care accesul la finantare a devenit foarte dificil. Cum finantarea bancara merge preponderent catre companiile mari, ramane in rolul acestora sa mearga pe lant in jos de furnizare si sa crediteze, iar credibilitatea se castiga pe o relatie indelungata in care iti respecti promisiunile si termenele".

Companiile trebuie sa fie mai atente la cash-flow


"Exista o presiune tot mai mare pe cash-flow pentru toata lumea, nu numai pentru IMM-uri. Aceasta deoarece consumul este foarte scazut si nu permite cresterea cifrei de afaceri pentru a acoperi datoriile care vin din trecut, pentru ca accesul la finantare este extrem de dificil. Ca urmare, desi numarul de insolvente in prima jumatate a anului a scazut cu 10% comparativ cu anul trecut, avem o dublare a insolventelor la companii care au o cifra mai mare de un milion de euro", spune Anicescu.
O greseala foarte de intalnita este decizia firmelor de a realiza investitii din datoriile pe termen scurt catre furnizori.
Companiile trebuie sa se uite mai mult la cash-flow decat la cresterea business-ului, subliniaza managerul, pentru ca "degeaba cresti business-ul daca fluxul este in suferinta. Vedem si companii cu profituri mari intrand in insolventa pentru ca nu au avut grija de cash-flow. O greseala foarte de intalnita este decizia firmelor de a realiza investitii din cash sau din datoriile pe termen scurt catre furnizori. In conditiile in care piata nu-ti confirma investitia si nu reusesti sa o amortizezi, nu faci decat sa pui presiune pe cash-flow, iar la un moment dat vei incepe sa inregistrezi default-uri, fie catre furnizori, fie catre banci".

El adauga faptul ca, de asemenea, activitatea de creditare comerciala este de succes cand vinzi mult si iti incasezi banii. Nu este un succes daca esti foarte conservator si nu vinzi de frica pentru ca atunci iti vei pune o piedica business-ului, dar nici vanzare de dragul vanzarii si cresterea business-ului doar pe baza de vanzare, cu incasari slabe. Exista insa si antreprenori care au o gandire foarte buna si au dezvoltat un departament de credit management sau au implementat niste proceduri, dar sunt in continuare si antreprenori care cumva lasa sa decida pentru ei piata sau nevoia de a vinde. Trebuie sa vinzi, dar trebuie sa fii si sigur, cu o probabilitate foarte mare, ca poti incasa acei bani. Altfel e foarte greu sa-ti incasezi constant banii si sa nu ai volatilitate cand apare o criza sau diverse evenimentele la client sau in piata", a conchis Eugen Anicescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri