Guvernul a stabilit ca termeul de finalizare a privatizarii CFR Marfa este jumatatea lunii octombrie, printre conditiile impuse pentru incheierea tranzactiei figurand constituirea unui depozit bancar de aproximativ 20 milioane de euro de catre GFR si o adresa sau un aviz de la Consiliul Concurentei.
Hotararea de Guvern privind privatizarea CFR Marfa prin vanzarea a 51% din actiuni catre Grup Feroviar Roman (GFR), detinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost publicata miercuri seara in Monitorul Oficial, termenul de finalizare a tranzactiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ, relateaza Mediafax.

Pretul de cumparare a pachetului de actiuni este de 904,98 milioane lei (202 milioane de euro).
Actul normativ stabileste ca finalizarea tranzactiei, constand in transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni, va fi realizata sub conditia incheierii unui contract de escrow in termnen de 30 de zile de la data semnarii contractului de vanzare de actiuni.

Contractul de escrow va fi anexa la contractul de vanzare de actiuni si va avea ca obiect, in principal, plata de catre cumparator a 10% din pretul de cumparare (90,49 milioane lei) in termen de doua zile de la data contractului de escrow.

Executivul nu indica insa un termen limita pentru semnarea contractului de vanzare a actiunilor.

Transferul dreptului de proprietatea asupra actiunilor majoritare la CFR Marfa este conditionat totodata de "emiterea de catre Consiliul Concurentei a unei adrese sau decizii" in conformitate cu dispozitiile Legii concurentei "si/ sau emiterea unui asemenea document de catre alte autoritati de concurenta competente".
Incheierea vanzarii actiunilor se va realiza de asemenea doar prin creditarea contului vanzatorului, statul roman, cu intreaga suma reprezentand pretul pachetului de actiuni.


Modalitatea de plata a actiunilor va consta in incasarea integrala, la data finalizarii tranzactiei, de catre vanzator a garantiei de participare la licitatie in valoare de 10 milioane euro, a celor 90 milioane lei din fondul escrow si a diferentei ramase pana la pretul de vanzare.

Cumparatorul va trebui sa respecte obligatiile societare fata de vanzator, printre care dreptul acestuia din urma de a nominaliza doi administratori in CA-ul societatii pe perioada in care va mai detine cel putin 10% din actiuni.

De asemenea, reducerea sau majorarea capitalului social, schimbarea formei juridice, fuziunea sau divizarea pe o perioada de cinci ani nu se va putea realiza decat cu o majoritate de cel putin doua treimi din capitalul social. In acelasi timp, hotararile de modificare a obiectului principal de activitate al societatii sau dizolvarea societatii se va adopta cu unanimitatede voturi, reprezentand intreg capitalul social.

Guvernul conditioneaza totodata finalizarea tranzactiei de obtinerea acordului de la finantatorii interni si externi ai CFR Marfa cu privire la modificarea structurii actionariatului societatii.

Statul detine, conform actului normativ, dreptul de reziliere a contractului in imprejurari ce implica o culpa a cumparatorului.

Executivul se angajeaza sa activeze clauza penala in cazul neindeplinirii sau nerespectarii de catre GFR Grup, in tot sau in parte, a oricareia dintre obligatiile contractuale, cumparatorul fiind obligat sa plateasca o penalitate de 5% din pretul de cumparare pentru neexecutarea acestor obligatiuni, cu exceptia obligatiilor continue, a caror incalcare, in tot sau in parte, indreptateste statul roman sa recurga la rezilierea contractului.
Potrivit hotararii de Guvern, daca finalizarea tranzactiei nu are loc, indiferent de orice culpa a cumparatorului, in termenul de 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a hotararii, contractul se desfiinteaza "de plin drept" fara a mai fi necesara punerea in intarziere, fara orice alta formalitate prealabila si fara interventia instantei.

GFR a fost declarat castigator in lun iunie in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri