La cinci ani de criza, recrutarea de personal nu da semnalele asteptate de toti actorii din piata nici in 2013. Cu toate acestea, finalul de an se anunta mai bun decat primele luni, cu mai multe locuri de munca disponibile si cu industrii care vin usor din urma.

"Recrutarea de personal va creste ca volum fata de prima jumatate a anului, mai ales cu venirea perioadei de toamna. In special companiile de productie primesc comenzi mai multe in urmatoarea jumatate de an, si angajarile atat pe partea de operatori productie, cat si de specialisti va creste", a declarat pentru wall-street.ro Bogdan Florea, director general al companiei de recrutare Trenkwalder.

In aceasta a doua parte a anului se vor concretiza si o serie de proiecte pe zona de outsourcing, care vor genera, de asemenea, locuri de munca.

"De exemplu, servicii financiare - unde in aceasta toamna aceasta se vor face angajari pentru personal cu studii in contabilitate si de asemenea vorbitori de limbi straine. Ofertele se adreseaza atat juniorilor cat si specialistilor in acest domeniu", a explicat Cristina Savuica, managing partner in cadrul companiei de resurse umane Lugera.

Ea a adaugat ca prognoza pentru ultima parte a anului a 2013 este una pozitiva, estimandu-se o tendinta ascendenta a locurilor de munca.

Pe de alta parte, Bogdan Florea considera ca piata a scazut in ceea ce priveste numarul de posturi deschise fata de anul trecut, dar s-au externalizat pozitii tot mai complexe, accentul punandu-se pe aducerea candidatilor valorosi in cadrul companiilor.

De asemenea, in aceasta perioada, "un accent crescut in recrutare, pe care l-am sesizat din numeroasele proiecte pe care le derulam pe acest domeniu, se pune pe munca temporara. Angajarea pe proiect, pe perioada determinata si detasarea, credem ca sunt aspecte ce se vor dezvolta in viitorul apropiat pe piata de recurtare", a precizat Cristina Pasat, director general in cadrul companiei Professional.

Unde sunt locuri de munca disponibile

Industriile vedeta, in care sunt cele mai multe posturi deschise, sunt in continuare: IT&C, vanzari, retail si servicii de outsourcing, potrivit Lugera.

"Cererea si atentia angajatorilor se va indrepta din ce in ce mai mult catre specialist/talente din domeniul ingineriei si a oferirii de servicii, toate acestea pe baza valului tehnologic ce misca societatea in toate domeniile de activitate, si nu in ultimul rand, a concurentei care obliga companiile sa-si aleaga cu grija cei mai buni oameni. Va creste usor numarul locurilor de munca, in acelasi timp insa, va continua deplasarea fortei de munca catre Uniunea Europeana", considera Pasat.

Oportunitati de angajare sunt si in industria automotive, existand obiective de crestere a productiei.

Astfel, expertii in recrutare sustin la unison ca in 2013 se pune accent pe gasirea specialistilor cu o foarte buna pregatire si o experienta solida, care sa corespunda cerintelor angajatorului, ceea ce reprezinta atat pentru angajator, cat si pentru agentiile de resurse umane.

"Identificarea de profesionisti precum inginerii proiectanti, mecanici, specialisti in vanzari este o provocare, mai ales in anumite regiuni ale tarii, unde singura posibilitate, mica de altfel, este relocarea dintr-o alta regiune. O alta pozitie plina de provocari este cea a specialistului in vanzari din domeniul tehnic. (...) Interesant este ca, desi posturile de programatori sunt mai bine platite (de la 1.000 de euro pana la peste 3.000 de euro) decat cele de ingineri, tot acestea sunt si posturile pentru care se recruteaza cel mai mult si pentru care se gasesc cel mai greu canditatii potriviti", a afirmat Pasat.

De asemenea, se cauta si sunt privite cu interes pozitiile care necesita muncitori calificati si meseriasi, avand in vedere cererea tot mai mare venita odata cu investitiile din afara si deci, unitati de productie noi.

In plus, posturile din strainatate care ii tenteaza in continuare pe romanii raman in continuare cele din domeniile agricultura, constructii, alimentatie si servicii diverse.

Ca metodologie de recrutare, in piata accentul se pune in continuare pe mediile online. Totodata, nevoia de orientare cat mai rapida a angajatilor catre rezultat a generat si genereaza o aplecare catre determinarea gradului de ”potrivire” dintre candidati si pozitii prin procese de assessment (evaluare cu multiple tehnici de simulare a jobului n.red).

Un numar de aproximativ 50.000 de persoane sunt angajate in regim de munca temporara in Romania, ceea ce inseamna un grad de penetrare de 1,5% din totalul fortei de munca (aproximativ 4,5 milioane de persoane), procent aflat insa sub media europeana - 14%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri