Piata de relocari din Romania se mentine la 5-6 milioane de euro si anul acesta, cu toate ca numarul de mutari a crescut, pentru ca tarifele au scazut. Mutarile prin intermediul unei companii costa de la 450 de euro pentru un apartament cu trei camere si poate ajunge la 300.000 euro pentru sediul unei firme, a declarat pentru wall-street.ro Dana Dascalu, directorul general al CDD Relocation si unul dintre cei trei actionari.

Wall-Street.ro: Cati jucatori sunt in piata de relocari si la ce valoare o estimati?
Dana Dascalu:
In piata relocarii exista 5-6 jucatori mari. Piata de relocari din Romania se va mentine anul acesta la nivelul de anul trecut, de circa 6 milioane de euro. Desi numarul mutarilor a crescut scaderea tarifelor a mentinut valoarea pietei.

Wall-Street.ro: Ce cota de piata aveti?
Dana Dascalu:
CDD Relocation are o cota de 10% din piata de relocari din Romania.

Wall-Street.ro: Ce potential are piata de relocari din Romania?
Dana Dascalu:
In Romania, firmele de relocari au clienti si persoane fizice si juridice pentru ca piata pentru persoane fizice este foarte mica. In strainatate exista firme de relocari specializate in mutari de persoane fizice si altele pentru persoane juridice, la noi persoanele fizice aproape ca nu exista. ne dorim sa crestem la nivel international, vom participa la diverse conferinte, in octombrie vom merge in canada unde vor participa peste 2.000 de firme.

Wall-Street.ro: Ce schimbari ati observat in ultimii doi ani in aceasta piata?
Dana Dascalu: In ultimul timp, companiile au incercat sa se restranga, au mers in spatii mai mici unde si chiriile sunt mai mici.

Wall-Street.ro: Cat costa o mutare? Care a fost cel mai mare contract?
Dana Dascalu:
Tarifele unei mutari se stabilesc in functie de mai multi factori, de volum, de acces, de durata procesului. Pretul poate varia intre 450 euro si 300.000 euro. Proiectul de 300.000 de euro a durat 4 luni si a fost unul dintre cele mai mari de pe piata relocarii.

Wall-Street.ro: Cati clienti ati avut anul acesta, care sunt cei mai mari?
Dana Dascalu:
Anul acesta am avut cateva sute de clienti. Printre clienti se numara Unicredit, Petrom, Piraeus, BCR, Mercedes, in trecut Vodafone. Avem printre clienti si Ambasada Statelor Unite, expati care se muta din Romania in America.

Wall-Street.ro: Ati facut si mutari internationale?
Dana Dascalu:
Circa 20-30% din business sunt mutari internationale, expati care si-au terminat contractul in Romania si se intorc in tara lor. Daca avem o mutare Bucuresti – Viena lucram cu 2-3 case de expeditie. Din pacate, Romania nu este o destinatie favorita pentru restul Europei, nu sunt foarte multe companii care isi trimit angajati sa lucreze aici. Pe piata internationala care este mult mai dezvoltata sunt mai multe organizatii, noi am aderat la Eurovan, pentru a ne recomanda pe plan international.

Wall-Street.ro: Cum se desfasoara o comanda pentru o persoana fizica?
Dana Dascalu:
In momentul in care ne contacteaza o persoana fizica ne deplasam la adresa respectiva si facem o estimare a volumului bunurilor de mutat, acces, etaje, distante, daca exista lift care se poate folosi, daca putem monta liftul extern care ne-ar ajuta foarte mult. In Bucuresti inca mai este problema cablurilor care sunt peste tot si uneori nu putem folosi liftul nostru.

Facem oferta de pret, estimarile sunt gratuite pot fi oriunde, am facut si in Timisoara. Echipa noastra demonteaza mobilierul si il asambleaza la noua resedinta. Se va face un plan cu asezarea in spatiu, angajatii CDD Relocation vor sti unde vine fiecare bun.

O persoana fizica care are un apartament cu trei camere o putem muta intr-o zi, daca sta la vila si are mai multe camere in 2 zile.

Wall-Street.ro: Cand sunt cele mai aglomerate luni din an, cand se muta romanii?
Dana Dascalu:
Sezonul in relocari este pe timpul verii, insa au fost si mutari in plina iarna, sau de Craciun. Expatii de obicei vor din mai pana in iulie.

Wall-Street.ro: Ce alte servicii mai oferiti, pe langa mutari?
Dana Dascalu:
Avem si trei depozite in Bucuresti, pretul pentru depozitarea de bunuri este de 5 euro/metru cub.

Wall-Street.ro: Ce cifra de afaceri ati avut anul trecut si ce procent din aceasta il reprezinta profitul?
Dana Dascalu:
Cifra de afaceri s-a mentinut constanta inca din primul an complet de functionare, 2007. Aceasta este in jur de 600.000 de euro, iar profitul il reprezinta 20-30%.
Din cifra de afaceri, 10% vine din tara si 20-30% din mutari internationale.

Wall-Street.ro: Cati angajati si cate masini aveti?
Dana Dascalu:
CDD Relocationa are 15 angajati si sase autovehicule sub 3,5 tone, precum si un lift exterior care poate ajunge la 30 metri, etajul 9. In tara lucram cu parteneri.

CDD Relocation este o afacere de familie, infiintata in 2006, ce ofera servicii complete de mutari locale si internationale, mutari de efecte personale si mobilier atat pentru persoane fizice cat si pentru mari corporatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri