Sistemul antreprenorial are nevoie de finantare, educatie de profil si modele de succes, intrucat in scoli educatia antreprenoriala este predata de profesorul de sport, iar manelistii si fotbalistii sunt mai cunoscuti decat oamenii de afaceri, apreciaza Marius Ghenea, fondatorul mai multor companii.

"Sistemul antreprenorial trebuie sa se bazeze pe patru piloni importanti, respectiv educatie, finantare, mentorat si celebrare sau modele. Constat cu fiecare demers ca avem probleme pe toti cei patru piloni. Finantarea este preocuparea principala pentru antreprenori, dar nu prea vad antreprenori ingrijorati de educarea lor si a angajatilor lor. Asta ar trebui sa fie mai ingrijorator, inainte de a merge sa obtii finantare trebuie sa ai cunostintele necesare", a declarat, la conferinta MEDIAFAX Talks About SME's, Marius Ghenea, fondatorul mai multor afaceri in Romania, dintre care Flanco si Fit Distribution.

El spune, in acest sens, ca strategia nationala de educatie trebuie sa cuprinda piloane privind educatia antreprenoriala si financiara.
"Sunt persoane care ies din scoala si nu cunosc notiuni financiare elementare. Aceste notiuni ar trebui introduse cat mai devreme in scoli, in liceu, in primii ani de facultate. O problema este si lipsa de formatori. Profesorul de educatie fizica este si profesor de educatie antreprenoriala pentru ca nu exista oameni pregatiti in acest sens. Sunt liceeni si studenti care ies de la aceste cursuri cu opinii mai proaste despre antreprenoriat decat inainte sa participe la ele, pentru ca ceea ce le spun profesorii nu este bine", a aratat Ghenea.
In ceea ce priveste finantarea, el a mentionat ca aceasta tine de politicile Guvernului, care ar trebui sa sustina financiar afaceri cu potential de crestere, nu antreprenoriatul de subzistenta, pentru ca astfel se irosesc resursele.

Pe de alta parte, Ghenea a aratat ca nici antreprenorii nu stiu metodele de finantare si se cantoneaza sa mearga la banci, desi sunt mai multe forme de finantare.

Cu totii stim care sunt cei mai mari manelisti sau fotbalisti din Romania, dar nu sunt multi care pot sa indice un anumit numar de antreprenori de succes, afacerile de succes trebuie celebrate mai mult.

"Cei care acceseaza fonduri europene, antreprenorii, trebuie sa inteleaga obligatiile pentru aceste finantari, dar in afara de banci si fonduri europene mai exista si alte moduri de finantare - politicile publice pot ajuta in acest sens, respectiv sa aducem investitori in Romania sau sa cream acesti investitori, gen business angels, venture capital etc", a explicat Ghenea.

El spune ca mediul antreprenorial are nevoie si de modele si de aceea povestile de succes au nevoie sa fie promovate, nu modelele false.
"Cu totii stim care sunt cei mai mari manelisti sau fotbalisti din Romania, dar nu sunt multi care pot sa indice un anumit numar de antreprenori de succes, afacerile de succes trebuie celebrate mai mult. Avem niste modele, care de multe ori sunt modele false si cele adevarate nu sunt celebrate, promovate", a mai spus Ghenea.

La randul sau, Camelia Sucu, care detine mai multe afaceri, inclusiv firma de mobila de lux Class Living, a aratat ca exista multe disfunctionalitati la nivelul autoritatilor, ceea ce afecteaza antreprenorii.

"Bancile nu finanteaza start-up-uri, iar in dezvoltarea celui mai nou business al meu (in domeniul alimentar, n.r.), vreau sa accesez schema de ajutor de minimis, am facut proiectul si astept sa se reia programul. Am o nemultumire ca lucrurile se misca foarte greu din acest punct de vedere, iar statul nu previne disfunctionalitatile de acest fel. Dificultatile in mediul de afaceri sunt pentru ca exista aceste disfunctionalitati, dar stand nu cred ca le rezolva cineva. Exista dificultati pe piata, de asemenea, din cauza consumului scazut si a lipsei de incredere, care afecteaza activitatea oricarei afaceri", a mai spus Sucu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri