Cu putin peste 1.000 de blocuri termoizolate in ultimii cinci ani, ceea ce reprezinta aproximativ 1% din totalul unitatilor locative din Romania care necesita anvelopare, Romania risca sa piarda orice sursa de finantare daca pana in 2020 nu isi respecta angajamentul fata de Uniunea Europeana de a izola termic toate cladirile din tara.

ROMEPS, Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania, trage un semnal de alarma autoritatilor privind modul cum gestioneaza fondurile pentru acest demers inceput inca din urma cu cativa ani.
Astfel, dintr-un total de circa 90.000 de unitati locative care necesita anvelopare, putin peste 1.000 au fost finalizate pana in prezent.
“In ritmul actual de lucru ne vor trebui 75 de ani ca sa termoizolam toate blocurile din Romania. O dezghetare a fondurilor destinate reabilitarii termice ar putea schimba acest scenariu negativ. Astfel, daca la nivelul anului viitor s-ar izola termic in jur de 1.500 de unitati locative, iar din 2015 numarul acestora ar creste constant, ne putem astepta ca promisiunea facuta UE sa fie indeplinita”, a precizat Marin Crutescu, director executiv al ROMEPS.
Conform lui Crutescu, Bucurestiul sta in acest moment cel mai bine in ceea ce priveste numarul de cladiri izolate termic.
“In Capitala este concentrat cel mai mare numar de lucrari finalizate. Circa 15% din totalul de aproape 9.000 de spatii locative din Bucuresti a fost deja realizat”, sustine reprezentantul ROMEPS.
Potrivit acestuia, sectoarele “campioane” la termoizolare sunt in acest moment 1 si 2, urmate de sectoarele 3 si 4, in timp ce la polul opus se afla unitatile administrative 5 si 6.
“In prezent lucrari am observat in sectoarele 2,3 si 4, in timp ce in sectorul 1 se mai opereaza cateva reparatii. In sectoarele conduse de Marian Vanghelie (5) si Rares Manescu (6) nu am constatat lucrari in desfasurare”, spune Marin Crutescu, care a precizat ca in ultimele luni desfasoara un amplu proces de studiere a calitatii lucrarilor de termoziolare din Capitala.
Inca de la infiintare, Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania a derulat programe de informare a locatarilor din blocuri privind calitatea materialelor de construnctii folosite pentru izolarea termica a fatadelor.
Conform ultimelor date ale ROMEPS, peste 80% din polistirenul folosit in prezent, in special la lucrarile din Capitala, este conform.
“Din evaluarea noastra reiese ca in prezent doar pe patru din cinci santiere din Bucuresti se foloseste polistirenul recomandat pentru termoizolatii. Exceptiile le-am intalnit la santiere care nu sunt foarte vizibile din strazile mari sau se afla pe strazi laturalnice. Desi situatia nu este in regula, ne asteptam sa gasim o realitate mult diferita in teren, date fiind si rezultatele negative din evaluarile pe care le-am facut in primavara la nivel national. Beneficiarii au inceput sa fie mult mai atenti la calitatea polistirenului aplicat pe fatade, astfel ca multi constructori nu prea mai au cum sa fenteze caietele de sarcini. In plus, avem informatii ca autoritatile au demarat controale pe santiere, fapt ce a mai redus din fraude. Facem un apel in continuare catre toti beneficiarii de lucrari de termoizolatii la constructii noi sau la blocuri vechi sa caute eticheta pe baxurile de polistiren si sa citeasca codul tehnic al produsului. Pentru termoizolare toate caietele de sarcini recomanda polistiren de 10 cm, EPS 80, cu mentiunea tehnica pe eticheta: CS (10) 80”, declara Marin Crutescu.

Scadere de 20% a pietei de polistiren

Din datele ROMEPS, importurile de stiren (materia prima din care este realizat polistirenul) au scazut cu 20%, explicatia fiind ca numarul de blocuri care necesitau termoizolare a scazut, la fel si puterea de cumparare a populatiei.
“Piata de polistiren a cunoscut un declin de 20% in ultimul an ca urmare a reducerii numarului de blocuri reabilitate termic, dar si pe fondul unei scaderi a puterii de cumparare a romanilor”, spune reprezentantul ROMEPS.
Potrivit acestuia piata de polistiren se ridica in prezent la circa 80 de milioane de euro.

Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania s-a infiintat in anul 2004, din 2011 activand sub denumirea ROMEPS. Misiunea ROMEPS este aceea de a promova pe piata din Romania un standard de calitate pentru producatorii si importatorii de polistiren. Membrii actuali in asociatie sunt companiile: Arcon, Austrotherm, Isopor, Hirsch Porozell, Swisspor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri