Piata neagra a tigaretelor a crescut in luna septembrie pana la 15%, fata de 11,8% in iulie, conform datelor companiei de cercetare Novel.

In ultimii doi ani, contrabanda cu tigarete s-a mentinut, in medie, la circa 13% din piata totala a tigaretelor.

”Cu exceptia regiunilor Centru si Sud, in toate celelalte regiuni notam cresteri, cele mai importante fiind inregistrate in Bucuresti (cu 6,2 pp. fata de iulie) si Nord-Vest (cu 7,6 pp.). Regiunea Vest, cu o pondere a contrabandei de 30,1% redevine cea mai afectata de comertul ilicit, urmata de Nord-Est (29,3%) si Nord-Vest (22,1%). Asa numitele produse <<Cheap Whites>> detin cea mai mare pondere (36,8%), continuand tendinta ascendenta”, spune Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research.

Produsele cu timbru de Ucraina inregistreaza o usoara crestere, furnizand 24,8% din comertul ilicit, iar produsele cu timbru de Moldova o usoara scadere (20,9%). Fluxul produselor provenite din Serbia continua tendinta de scadere, pana la 5,5 %.

”Este vorba despre o crestere de peste trei puncte procentuale, in doar doua luni, in conditiile in care pretul mediu pe piata ilicita a ramas la nivelul lunii iulie. Drept urmare, ne exprimam ingrijorarea cu privire la aceasta majorare a contrabandei, cea mai importanta din ultimii doi ani”, a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

Citeste si:
Piata neagra a tigaretelor a crescut la 17,2% din totalul consumului
Piata neagra a tigaretelor a...

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa companiile din sectorul petrolier. 14% din veniturile bugetare ale anului trecut au reprezentat accize si taxe provenite din sectorul tutunului.

Cei mai importanti jucatori din industria tutunului din Romania British American Tobacco, Philip Morris si Japan Tobacco International.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Producatori: Noul proiect anti-tutun loveste un intreg sector economic