Gigantul francez Electricite de France este aproape de un acord cu guvernul britanic pentru constructia si operarea a doua reactoare nucleare pe coasta de vest a Marii Britanii, proiect estimat la aproximativ 14 miliarde de lire sterline, au declarat pentru MarketWatch surse apropiate discutiilor.

Cele doua parti au convenit pretul garantat minim la care EDF va putea vinde energia produsa de noile reactoare, potrivit uneia dintre surse, noteaza Mediafax.

Secretarul pentru energie din guvernul britanic, Ed Davey, a declarat duminica pentru BBC ca executivul este "extrem de aproape" de un acord cu EDF.

Discutiile dintre Marea Britanie si EDF sunt considerate intr-un moment de cotitura, avand in vedere incertitudinea privind viitorul industriei energiei nucleare in Europa intr-o perioada marcata de de scaderea pretului gazului natural si de recesiunea prelungita.

Autoritatile birtanice sprijina propunerea EDF de a construi doua reactoare nucleare la centrala de la Hinkley Point, in comitatul Somerset (sud-vest), considerand ca este necesara cresterea capacitatii de productie de energie in paralel cu reducerea emisiilor poluante.

Convenirea pretului garantat minim de vanzare a electricitatii produse la noile reactoare este de importanta capitala pentru trecerea proiectului in faza de executie. Un acord in acest sens ar contribui totodata la atragerea mai multor invetitori care sa participe la finantarea proiectului si sa preia din riscuri, potrivit surselor citate.

Una dintre surse a precizat ca pretul garantat va fi de aproxiamtiv 90-95 lire pe MWh.

EDF a cerut un pret minim garantat de 95 lire pe MWh, in timp ce guvernul a incercat sa obtina un compromis la 80-85 lire pe MWh, potrivit surselor.

Totodata, EDF este aproape de un parteneriat cu grupul chinez China Guangdong Nuclear Power Holding Co., care ar urma sa fie semnat in urmatoarele zile dupa aproape un an de negocieri. Davey a afirmat, pentru BBC, ca a discutat cu investitori chinezi privind investitii in energie nucleara in Marea Britanie.

"Este foarte posibil sa avem o investitie chineza masiva, nu numai in energie nucleara, ci in mai multe sectoare", a afirmat ministrul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri