In contextul discutiilor referitoare la o posibila reducere a TVA si in industria carnii, dupa modelul aplicat in panificatie, Sorin Minea, proprietarul producatorului de mezeluri Angst, sustine ca autoritatile folosesc un argument pe care nu il intelege, respectiv FMI. Omul de afaceri considera ca institutia internationala nu a reusit decat sa deregleze piata estica “infiortator de tare”.

Consumul in industria de carne a fost anul acesta unul dintre cele mai slabe din ultimii zece ani, spune Sorin Minea, cel care controleaza un business de circa 42 de milioane de euro pe piata mezelurilor. La aceste cifre se adauga o crestere a evaziunii in sectorul carnii la peste 65%, care s-a extins la nivelul intregului comert.

“Marea parte a evaziunii se face cu carne din comert intracomunitar si export, cantitatile sunt uriase, mii de firme lucreaza la negru. Daca ma duc in Buftea pana in centru sunt 4 sau 5 magazine care vand carne”, explica Minea.

Angst detine in Buftea o fabrica de carne proaspata si preparate fierte, afumate.

In opinia omului de afaceri, cresterea impozitarii in industria alimentara a fost o masura “sinistra”. El ofera drept exemplu evolutia tarilor din regiune, care, in urma deciziei de majorare a TVA au generat o crestere a evaziunii fiscale.

“Faptul ca celor de la FMI le este frica ca noi suntem in stare sa incasam si atunci marim taxele ne plaseaza intr-un cerc vicios. Ceea ce domnii de la FMI vor intelege greu este ca evaziunea o pornesti repede, sa o opresti este o problema foarte mare. Ei au reusit sa deregleze piata estica infiorator de tare. Marii procesatori si marii producatori si marii retaileri isi permit sa se joace cu banii intr-o perioada de evaziune fiscala, micii producatori de obicei ies din joc in perioada asta. Din punctul meu de vedere, banuiesc ca este o chestie voita”, afirma Sorin Minea.

Evaziunea fiscala a durat ani de zile nu poate sa dispara in 3 luni. La o boala cronica tratamentul dureaza cam cat a durat boala.

El isi exprima ingrijorarea fata de o eventuala reducere a TVA la carne la 5% in cazul Ungariei si Bulgariei, decizie care ar putea avea un impact devastator asupra Romaniei, accelerand cresterea evaziunii fiscale.

“Evaziunea se muta in Romania, ceea ce s-a mai intamplat. Consumatorul in schimb se muta in Bulgaria si Ungaria. Bulgarii castiga bani pe piata auto si Romania castiga poluare. Asta inseamna sa nu gandesti in clipa in care faci o lege. Daca ungurii se duc pe TVA de 5% e un mister de ce noi mergem pe 9%. Evaziunea fiscala a durat ani de zile nu poate sa dispara in 3 luni. La o boala cronica tratamentul dureaza cam cat a durat boala. Daca FMI este asa de tare de ce nu iau masurile astea la ei in tara? De ce nicio tara vestica nu le-au acceptat pe industria alimentara? Marea Britanie vorbeste de TVA de 2-3% in industria alimentara”, completeaza Sorin Minea.

In ceea ce priveste evolutia industriei in 2014, omul de afaceri vorbeste despre existenta a trei proiectii: o scadere a TVA si eventual o reluare a consumului daca lucrurile se vor face corect, o pastrare a TVA pe carne si o scadere a TVA in jur ceea ce va reprezenta “un dezastru pe consum”, respectiv riscul ca lucrurile sa ramana neschimbate si atunci vorbim de “o piata contorsionata in care lucrurile nu functioneaza”.

Intrebat de planurile de dezvoltare pentru business-ul Angst, Minea nu a dorit sa detalieze raspunzand scurt. “Pregatesc mai multe proiecte. Brandul Angst se va intari in urmatorii 2-3 ani pe retail in urma deciziilor pe care le voi anunta la inceputul anului viitor”.

Cea mai recenta investitie realizata de Angst a constat intr-o linie de productie de mancare gatita si salate, pentru care va fi construita o noua cladire in cadrul fabricii din Buftea. Omul de afaceri nu a dorit sa ofere detalii referitor la investitia in acest proiect.

Retailul, un salt in gol

Potrivit lui Sorin Minea, care detine in prezent o retea de 23 de magazine de tip supermarket, comertul actual reprezinta “un salt in gol”, foarte greu de coordonat, in conditiile in care toti jucatorii repeta obsesiv “pretul cel mai mic”.

“Lupta de pret a distrus comertul traditional corect. Presiunea pe care a facut-o asa-zisul comert modern s-a intors ca un boomerang impotriva noastra, a lanturilor de magazine autohtone. Am intrat intr-un joc de carti pe care eu nu imi permit sa-l duc. Tendinta lor agresiva bazata pe discounturi masive ne impinge spre piata neagra, dar in acelasi timp ei au bani suficienti sa absoarba piata neagra in timp”, declara Minea.

Anul acesta Angst a inchis 3 magazine si a inaugurat alte 4, in prezent reteaua numarand 23 de locatii in Bucuresti si Sinaia.

In octombrie 2011, Angst a semnat un parteneriat cu francezii de la Carrefour pentru integrarea si rebranduirea acestor magazine cu franciza Express.

O alta directie de dezvoltare pentru anul viitor o constituie exporturile, care in acest an s-au triplat, potrivit proprietarului Angst.

“Vorbim totusi de volume mici. Exportam in tarile in care exista comunitati de romani, in Spania, Italia, in Germania. Ne merge foarte bine in Bulgaria si incerc sa intru pe o noua piata. Nu ma intereseaza Rusia, iar China este o poveste frumoasa si atat. In China este vorba de materie prima, iar a trimite din Romania produse procesate pana in China e putin dificil, pentru ca termele de valabilitate nu se incadreaza. In plus, chinezii sunt oportunisti, ei isi fac procesare proprie. Eu nu cred ca Romania va deschide foarte curand piata Rusiei, unde este vorba de o decizie politica a rusilor, nimic altceva”, considera Minea.

Angst a fost infiintata in 1990, fiind o investitie romano-elvetiana. Firma este controlata de Sorin Minea care detine 60% din actiuni, restul de 40% fiind impartit in mod egal intre Liudmila Minea si Bernadette Martha Maria Wyrsch-Angst.

Grupul Angst detine trei fabrici, la Buftea (carne proaspata si preparate fierte, afumate), Salsi Sinaia (produse crud uscate) si Videle (procesare a laptelui).

Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor Publice, anul trecut Angst a trecut pe pierderi, de 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro), de la un profit de 11.773 lei in anul anterior, iar afacerile au stagnat la 185,6 milioane lei (41,5 milioane euro).

Piata mezelurilor a scazut anul trecut cu circa 10%, pana la 700-750 milioane de euro. Printre cei mai importanti jucatori se mai numara Cris-Tim, Caroli Foods si Aldis.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri