Productia romaneasca de mobilier ar putea ajunge la 1,254 miliarde euro in 2006, in crestere cu cinci% fata anul precedent.
Potrivit presedintelui executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Aurel Rizea, productia autohtona de mobilier a crescut anul trecut cu 8,6%, cifrandu-se la 1,195 miliarde euro. Circa 75% din productie a fost exportata (896 milioane euro), reprezentand patru% din totalul exporturilor romanesti. Un procent de 90% din totalul exportului se adreseaza pietei Uniunii Europene, principalele piete fiind Franta (18% din total), Germania (17%), Italia (12%), Olanda, Austria, Marea Britanie, SUA, Belgia, Suedia etc.

In opinia lui Aurel Rizea, producatorii autohtoni de mobilier se confrunta cu unele probleme legate pe de-o parte de costurile de productie, care cresc din cauza scumpirii materiilor prime (masa lemnoasa), materialelor, utilitatilor publice (energie, gaze), iar pe de alta parte de aprecierea monedei unice europene din perioada 2005- 2006 fata de leu, care a dus la scaderea veniturilor, in special in randul firmelor orientate preponderent catre export.

Desi volumul exportului exprimat in moneda unica a crescut de la 819 milioane euro, in 2004, la 896 milioane euro anul trecut, valoarea exprimata in lei a scazut cu aproape 4%. 'Pierderile inregistrate la activitatea de export au determinat decapitalizarea firmelor si se reflecta in scaderea capacitatii de a face investitii in modernizare, protectia mediului, design etc', a declarat pentru Rompres, Aurel Rizea.

Salariile mici indeparteaza muncitorii calificati

O alta problema care se contureaza pe viitor este, in opinia reprezentantului industriei de profil, lipsa fortei de munca calificate, mai ales la nivel mediu (maistri, sefi de echipa) si a fortei de munca tinere. 'Din cauza salariilor mici, multi muncitori calificati isi cauta locuri de munca in afara, iar tinerii se reorienteaza catre alte meserii', a spus Rizea.

Producatorii romani utilizeaza cel mai frecvent, in procesul de productie, lemnul, insa ponderea acestuia a scazut in ultima perioada in favoarea panourilor din aschii sau fibre lemnoase (PAL, MDF etc). Fagul este specia lemnoasa principala (36%), urmata de rasinoase (30,7%) si stejar (11%). Alte materiale folosite in industria mobilei sunt metalul, sticla, pielea, inlocuitorii din piele, materialele textile de acoperire, materialele plastice, spuma poliuretanica etc.

'Se poate spune insa ca lemnul reprezinta materia prima predominanta pentru producatorii romani, spre deosebire de industriile de mobila din alte tari, orientate mai mult spre mobilierul modern si care folosesc foarte mult panourile melaminate in combinatie cu sticla si metalul, sau altele axate pe mobila din diverse plante traditionale sau impletituri (rattan, see-gras etc)', a explicat Rizea.

in 2005, erau inregistrate peste 3.800 societati comerciale avand ca obiect principal de activitate fabricarea mobilei, in aceasta industrie activand peste 90.000 persoane, care reprezinta 6,3% din totalul fortei de munca de pe piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri