RCS&RDS a pus garantii de 1,15 miliarde euro, constand in actiunile proprii si la filialele din strainatate, imobile, retele si echipamente, conturi bancare si contracte, pentru imprumuturi de 750 de milioane euro atrase recent, din care 450 de milioane euro reprezinta o emisiune de obligatiuni, scrie Mediafax.

Compania de servicii TV si telecom, detinuta de omul de afaceri Zoltan Teszari, a refinantat mai multe imprumuturi si linii de credit printr-o emisiune de obligatiuni pe sapte ani, in valoare de 450 de milioane euro, cu un randament de 7,5%, precum si cu doua credite, unul de 250 de milioane de euro scadent in 2018 si o linie de capital de lucru de 50 de milioane euro.

Emitentul obligatiunilor are optiunea sa ceara rambursarea anticipata dupa trei ani, au declarat surse bancare.

Wilmington Trust (SUA) a fost ales agent de garantii al structurii de finantare, care s-a realizat sub forma unui Intercreditor Agreement (contract intre creditori). Wilmington Trust este creditorul ipotecar care gireaza indeplinirea la termen si in conformitate cu prevederile contractuale ale tuturor obligatiilor nascute din contractele de imprumut.

Creditele au fost sindicalizate de Citibank si ING, dar in final participa mai multe banci care au creditat de-a lungul timpului de grupul RCS&RDS, au mentionat sursele.

Compania a pus sub ipoteca 96,22% din actiunile RCS & RDS, 100% din actiunile Digi Czech Republic Sro, 100% din actiunile Digi Tavkozlesi es Szolgaltato Korlatolt Felelossegu Tarsasag si 78,49% din actiunile Digi Spain Telecom SLU.

Pe langa actiuni, RCS & RDS a pus in garantie conturile bancare, creantele comerciale, inclusiv contractele cu abonatii si contractele intragrup, drepturile de proprietate intelectuala, retelele si echipamentele, stocurile si alte produse.

De asemenea, compania a pus in garantie sumele din mai multe conturi deschise la Alpha Bank, BCR, BRD -Groupe Societe Geneale, Banca Transilvania si 46 de conturi colectoare deschise la CEC Bank.
In luna mai, actionarii RCS&RDS au aprobat contractarea de finantari in valoare totala de pana la 800 milioane de euro (sau echivalentul in orice alta moneda), pentru o perioada ce nu va depasi 10 ani.
Fondurile sunt utilizate pentru restructurarea partiala sau totala a tuturor angajamentelor de finantare actuale ale operatorului telecom, potrivit hotararii actionarilor.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Cable Communications Systems Olanda detine 88,54% din actiunile RCS&RDS, iar un pachet de 7,83% este detinut chiar de companie. Cable Communications Systems este controlata de RCS Management, unde Zoltan Teszari detine aproape 60% din capital.
La inceputul anului 2011, RCS&RDS a incheiat recent doua acorduri de finantare, un credit sindicalizat de tip forward start de 206 milioane de dolari pentru plata unor imprumuturi scadente si un credit sindicalizat in valoare de 125 milioane euro.

La primul credit au participat ING Bank NV, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, Royal Bank of Scotland NV si BRD- Groupe Société Générale, in calitate de aranjori mandatari principali, respectiv ING Bank NV in calitate de agent de credit si co-ordonator si agent pentru garantii.

In cazul creditului de 125 de milioane de euro, sindicalizarea a fost realizata de Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala Bucuresti, Royal Bank of Scotland PLC si Unicredit Tiriac Bank in calitate de aranjori mandatati principali, respectiv Unicredit Bank AG, sucursala Londra, in calitate de agent de credit si Unicredit Tiriac Bank in calitate de agent pentru garantii.

Potrivit Ziarului Financiar, RCS&RDS, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de servicii TV si comunicatii din regiune si in acelasi timp una dintre cele mai opace companii locale - care comunica rareori date privind evolutia businessului propriu, a avut in perioada de un an incheiata in iunie 2013 venituri totale de 629 milioane de euro - ceea ce inseamna ca operatorul a avut venituri de aproape 200 milioane de euro de la operatiunile din afara Romaniei.

Datele au fost publicate in premiera in prospectul emisiunii de obligatiuni derulate de RCS&RDS in luna octombrie, prin care operatorul a imprumutat 450 milioane de euro, cu o maturitate de sapte ani, si sunt citate de publicatia Euroweek.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »


Setari Cookie-uri