Adoptarea actului normativ privind impozitul pe constructiile speciale va avea un efect negativ asupra operatorilor de telecom, cu impact direct in profitabilitate si, implicit, in valoarea investitiilor planificate pentru 2014, au declarat reprezentantii Orange Romania, potrivit Mediafax.

"Consideram ca proiectul de ordonanta de urgenta nu respecta principiul predictibilitatii si stabilitatii fiscale, cu atat mai mult cu cat nu au existat nici consultari publice pe marginea acestui proiect de de act normativ", au mai spus reprezentantii operatorului.

Orange Romania este cel mai mare operator local de telefonie mobila, cu peste 10 milioane de clienti.
In 2012, afacerile au crescut cu 3,5%, la 4,12 miliarde de lei, in timp ce profitul net a coborat cu 35,7%, la 517,8 milioane de lei.

Si reprezentantii Romtelecom si Cosmote Romania au criticat intentia Guvernului privind aplicarea unui impozit de 1,5% pe contructiile speciale si au afirmat ca Romania are nevoie de investitii in infrastructura telecom, nu de taxe suplimentare, care sunt in contradictie dezvoltarea societatii informationale.

"La acest moment, asteptam sa vedem in ce forma aceasta initiativa va fi implementata. Dorim, insa, sa ne exprimam ingrijorarea in ceea ce o priveste. Piata telecom din Romania se confrunta deja cu mari provocari in identificarea de resurse pentru finantarea investitiilor in retelele fixe si mobile de generatie urmatoare. Romania are nevoie de investitii in infrastructura, nu de taxe aditionale pe acest segment. Sectorul telecom este deja printre cei mai mari contributori la bugetul de stat prin taxe si impozite, un exemplu fiind licitatia pentru spectrul 4G, in urma careia statul a colectat aproape 700 milioane de euro din taxe de licenta", au declarat, joi, reprezentantii Romtelecom si Cosmote Romania.

Citeste si:
Evertoys a atras 150.000 de euro prin Seedblink.com
Evertoys, "Netflixul romanesc...

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, companiile vor plati un impozit pe constructii speciale de 1,5% din valoarea constructiei.

"Impozitul pe constructii se calculeza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art.2, din care se scade valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, conform Titlului IX – Impozite si taxe locale din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz", se arata in proiect.

Impozitul va fi aplicat pentru constructii precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare – descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultura, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, constructii pentru transportul energiei electrice, canale de irigatii.

Citeste si:
Imobiliare, bursa, bitcoin sau aur? Care a fost investitia anului 2019
Imobiliare, bursa, bitcoin...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Vodafone, Telekom, Orange si RCS&RDS, amendate cu 1,61 mil. lei