Departamentul pentru Energie ii va imputernici pe reprezentantii statului in Adunarea Generala a Actionarilor la Electrica S.A. sa aprobe incheierea unui act aditional la contractul de privatizare semnat cu Enel pentru filiala Electrica Muntenia Sud, legat si de componenta tribunalului arbitral, scrie Mediafax.

Guvernul doreste ca disputele aflate pe rol sa fie solutionate de tribunale arbitrale formate din trei membri, fata de un singur membru in prezent.

Mandatul de modificare a contractului a fost acordat, miercuri, prin hotarare de guvern. Presa a relatat recent ca Electrica a pierdut un prim proces intentat la Curtea de Arbitraj de la Paris pentru clauze de investitii la Electrica Banat si Electrica Dobrogea.

"Guvernul a aprobat aceasta hotarare prin care a fost imputernicit Departamentul de Energie sa mandateze reprezentantii statului in Adunarea Generala a Actionarilor Societatii Comerciale de Distributie a Energiei Electrice "Electrica S.A." sa aprobe incheierea unui Act Aditional la contractul de privatizare privind achizitionarea si subscrierea de actiuni la Filiala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica Muntenia Sud S.A. si pentru modificarea prevederilor contractului de privatizare privind componenta tribunalului arbitral in cazul unor dispute izvorate din acesta astfel incat, disputele izvorand din, sau in legatura cu acest contract, sa fie solutionate de tribunale arbitrale formate din trei membri. De asemenea, se prevede ca actul aditional la contractul de privatizare sa fie semnat in termen de sapte zile de la publicarea Hotararii Guvernului in Monitorul Oficial, respectiv de la data intrarii in vigoare a acestuia", este decizia Guvernului.

Electrica SA are pe rolul Curtii de Arbitraj de la Paris trei actiuni privind obligatiile din contractele de privatizare incalcate de Enel, E.On si Cez, pretentiile fiind in cazul Enel de 834,21 milioane euro, la care de adauga penalitati de 378,6 milioane lei, in cazul CEZ de 13,26 milioane euro, la care se adauga daune si dobanzi aferente de 150,73 milioane lei, in timp ce in cazul E.On pretentiile sunt de 37,96 milioane euro, la care se adauga dividende si dobanzi aferente anilor 2004-2005 de 74,28 milioane lei.

Clauzele incalcate se refera la nerespectarea prevederilor privind realizarea investitiilor in contract, privatizarea, distribuirea de dividende, obligativitatea convocarii cu o anumita ritmicitate a Consiliului de Administratie si alte prevederi care au clauze penalizatoare.

Enel a cumparat de la stat, in 2005, companiile de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Banat si Electrica Dobrogea, iar in 2008 a preluat si Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza cu energie Bucurestiul. Toate aceste trei companii au fost divizate in mai multe firme, in functie de specificul activitatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri