Indemnizatiile reprezentantilor statului in AGA si CA din companii de stat au fost limitate pana la finele anului 2011, dupa care nu a mai existat o limita superioara pana cand Guvernul nu a impus plafonul de 25%, iar daca ordonanta nu este aplicata, salariile vor creste oricat, spune premierul Ponta, scrie Mediafax.

"Precizez foarte clar ca indemnizatiile managerilor si reprezentantilor in AGA si CA au fost limitate pana la 31 decembrie 2011. De la 1 ianuarie 2012, prin intrarea in vigoare a Ordonantei privind guvernarea corporatista, acestea nu mai aveau niciun fel de limitare superioara. Astfel, am limitat veniturile managerilor la de sase ori salariul brut pe ramura, iar veniturile reprezentantilor in AGA si CA, la 25% din indemnizatia managerilor. Daca aceasta ordonanta va fi declarata neconstitutionala, practic salariile pot fi oricat: 50.000, 100.000, un milion de euro. Vor fi stabilite de ei insisi, fara limitare din partea legii. Cred ca e un demers (al presedintelui-n.r.) ori lipsit de sens juridic, ori pur politicianist", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu trimite Parlamentului pentru reexaminare ordonanta care permite majorarea indemnizatiilor membrilor AGA ale societatilor in care statul e actionar majoritar, precum si asimilarea remuneratiilor membrilor CA cu cele din companiile cu managament privat.

Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, presedintele Basescu a trimis, joi, Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara.

Ce vizeaza solicitarea presedintelui Traian Basescu

Solicitatea sefului statului vizeaza articolele 6 alin. 1 si 14 alin. 1 si 2 din ordonanta guvernului. Articolul 6 alin. (1) al Ordonantei Guvernului nr. 26/2013 prevede ca "operatorii economici prezinta, in vederea aprobarii, dupa consultarea prealabila a organizatiilor sindicale, bugetul de venituri si cheltuieli insotit de anexele de fundamentare, organelor administratiei publice centrale ori locale, dupa caz, in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea sau in portofoliul carora se afla, in termen de 20 de zile de la intrarea in vigoare a legii anuale a bugetului de stat cu exceptia societatilor comerciale ale caror actiuni sunt tranzactionate pe o piata reglementata care vor prezenta bugetul de venituri si cheltuieli in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii anuale a bugetului de stat".

Presedintele arata ca, avand in vedere faptul ca, pentru realizarea proiectelor bugetelor de venituri si cheltuieli, este necesara convocarea cel putin a unei adunari generale a asociatilor, iar, potrivit Legii nr. 31/1990, termenul de convocare a acestor adunari este de 30 de zile, operatorii economici se vor afla in imposibilitatea de a transmite proiectele bugetelor de venituri si cheltuieli in termenul stabilit de 20 de zile de la intrarea in vigoare a legii anuale a bugetului de stat.

Seful statului da solutia

Traian Basescu sustine ca, de aceea, este necesara fie modificarea acestui termen-limita, fie eliminarea sa. Articolul 14 alineatul (1) al Ordonantei aprobata prin legea transmisa spre promulgare dispune ca "operatorii economici nu pot acorda membrilor adunarilor generale ale actionarilor remuneratii mai mari de 25% din indemnizatia fixa lunara a directorilor generali/directorilor, pe sedinta si pentru mai mult de o sedinta intr-o luna, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate".

"De regula, mandatele de reprezentare in cadrul adunarilor generale ale actionarilor sunt acordate de catre autoritatile publice unor persoane ce au calitatea de angajati ai acestora, astfel ca sunt deja remunerate de catre respectivele autoritati. Astfel, consideram ca remunerarea membrilor adunarilor generale ale actionarilor nu este justificata, fiind necesara eliminarea sa din cuprinsul legii", se arata in solicitarea presedintelui.

Alineatul (2) al articolului 14 din Ordonanta prevede stabilirea nivelului remuneratiilor membrilor consiliilor de administratie, consiliilor de supraveghere si directorilor care nu au fost numiti in conditiile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in acelasi mod in care sunt stabilite remuneratiile prevazute de aceasta.

"Avand in vedere modul diferit de selectie a acestor persoane, stabilit de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 109/2011, consideram ca extinderea aplicarii modului de remunerare stabilit de acest act normativ si asupra unor operatori economici care nu l-au implementat constituie o discriminare ce nu poate fi justificata, astfel incat consideram necesara abrogarea alineatului (2) al Articolului 14 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013", se arata in document.

Legea de aprobare a Ordonantei Guvernului 26/2013 a fost adoptata in 22 octombrie de Camera Deputatilor, forul decizional in privinta acestui act normativ.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri