Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca memorandumul cu Rompetrol ramane valabil, in conditiile in care Presedintia nu l-a atacat la CC pe fond, el aratand ca premierul Victor Ponta va trebui sa si-l asume prin HG, "daca simte nevoia".

"Presedintia, neatacand pe fond continutul memorandumului, el ramane valabil. Numai ca domnul prim-ministru va trebuie sa si-l asume cu toti cei 400 de milioane de dolari care i-a facut cadou companiei Rompetrol, va trebuie sa si-l asume prin Hotarare de Guvern daca simte nevoia. Daca nu, ramane cu memorandumul si-l pune in aplicare. Ca asta l-ar putea feri, acolo nu a semnat. A semnat cel de la OSPI pe care l-a pus sa semneze si el a scapat de semnatura", a spus Basescu.

El l-a acuzat pe premierul Victor Ponta de faptul ca a vrut "sa o rezolve cu Parlamentul", dar "nu a mers".

"Exact ca la Rosia Montana. Vrea sa se acopere neasumandu-si responsabilitatea pentru actiuni guvernamentale clare, fara echivoc. Aici problema nu e ca are cineva ceva cu premierul, sa fie suparat ca nu-si asuma raspunderea. Problema e ce facem in relatia Executiv-Parlament? Daca problemele Executivului le dam Parlamentului sa le transforme in lege, cum mai controleaza Parlamentul Executivul? Este un conflict major constitutional peste care nu se poate trece", a spus Basescu.

Seful statului a precizat ca el nu a atacat la CCR decat tangential contintul memorandumului. El a spus ca pe continut, memorandumul a fost atacat la Curte de un grup de parlamentari in luna iunie.

Basescu a spus ca "atacul" sau la Curte, in afara de cateva observatii tehnice pe continutul memorandumului, a vizat, pe fond, tratametul egal care trebuie aplicat persoanelor si companiilor in Romania.

"Nu poti pentru Chevron sa nu duci legea in Parlament cand ai aprobat exploatarea gazelor de sist, explorare si exploatare, iar pentru Rompetrol sa o duci. Asta e in primul rand. Al doilea element atacat a fost amestecul puterii legislative in competentele puterii executive", a spus Basescu.

El a precizat ca acordurile si memorandumurile intre un agent economic si Guvern sunt responsabilitatea Guvernului.

"Daca vom crea precedentul in care pentru un memorandum un agent economic trebuie sa obtina o lege, facem din parlamentari negociatori cu respectiva companie, ceea ce nu poate functiona in nicio democratie. Era un amestec de competente intre Guvern si Legislativ. Acesta e motivul pentru care Curtea a respins Legea de aprobare a memorandumului", a spus Basescu.

Decizia CC de neconstitutiuonalitate a Legii de aprobare a Memorandumului dintre stat si Rompetrol este un semnal prost pentru investitori, a afirmat premierul Ponta, care nu a putut preciza daca memorandumul ramane in vigoare, dar a spus ca se pot pierde locuri de munca si venituri la buget.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri