Tot mai multi romani opteaza pentru un sistem individual de incalzire, iar numarul judetelor unde se va renunta complet la sistemul centralizat este in continua crestere. Brasov, Cluj si Iasi sunt primele in topul judetelor cu debransari masive de la sistemul centralizat de incalzire in ultimii 10 ani, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo Romania.

„Ultimii 10 ani au adus debransari importante de la sistemul centralizat, in favoarea sistemelor individuale de incalzire. Astfel, daca, in 2002 (conform datelor recensamantului), 2,5 milioane de locuinte foloseau ca sursa de apa calda si caldura CET-urile, in acest moment doar aproximativ 1,39 milioane de locuinte mai sunt bransate in intreaga tara. Tot mai multi romani au optat pentru sisteme individuale preferand autonomia totala si confotul oferit de acestea, dar mai ales costurile mai mici. Astfel, parcul de centrale termice pe gaz instalate a crescut de la an la an, ajungand in acest moment, conform estimarilor interne, la peste 1,5 milioane de unitati in functiune, dintre care 1,1 milioane fiind in locuinte ce au renuntat la sistemul centralizat”, a declarat Catalin Draguleanu, country sales and operation manager Ariston Thermo Romania.

Potrivit analizei Ariston Thermo Romania, in ultimii 10 ani, cele mai multe debransari au fost realizate in judetul Brasov, unde peste 78.000 de familii au renuntat la sistemul centralizat de incalzire. Pe locul al doilea se afla judetul Cluj, cu peste 68.000 de debransari din 2002 si pana in prezent, urmat de Iasi (>66.600) si Bacau (>55.500). In Bucuresti s-au deconectat de la RADET peste 54.700 de locuitori, iar in Hunedoara peste 51.100. Si in Arges peste 47.300 de locuitori au ales debransarea, in timp ce in Neamt pentru aceasta solutie au optat mai mult de 46.200 de persoane. La aceasta lista se adauga si judetele Braila (>42.500), Timis (>36.800), Sibiu (>33.600) si Gorj (>30.500).

„Cresterea continua a pretului la energia termica, problemele CET-urilor din intreaga tara si anularea subventiilor acordate de Guvern sistemului centralizat de incalzire au fost principalele cauze pentru care tot mai multi romani au optat pentru instalarea unui sistem propriu de incalzire. In acest caz, centrala termica de apartament a fost si ramane principala alternativa”, a mai spus Catalin Draguleanu.

Din totalul apartamentelor ramase bransate in prezent la sistemul centralizat, peste 30% se regasesc in Bucuresti, unde migrarea catre un sistem individual de incalzire a fost de 9%, raportat la numarul de locuinte conectate in 2002.

“Desi este orasul cu cele mai mari venituri pe cap de locuitor, de-a lungul timpului in Bucuresti s-a acordat subventia cea mai mare. Cu toate acestea, in ultima perioada, a fost anuntata cresterea cu peste 30% a pretului Gcal pentru agentii economici, in contextul unei posibile fuziuni RADET – ELCEN ce ar presupune mentinerea acestui cost”, a mai spus Catalin Draguleanu.

Dincolo de zonele unde s-au raportat debransari masive, in ultimul deceniu locuitorii a cinci judete au optat exclusiv pentru sisteme individuale de incalzire, iar alte sase vor fi in aceeasi situatie in urmatoarea perioada. Practic, in judetele Alba, Ialomita, Satu Mare si Bistrita Nasaud nu mai exista de mai multi ani sistem centralizat.

De ce aleg romanii centralele termice

Odata cu debransarea de la sistemul centralizat de incalzire, majoritatea familiilor au ales instalarea unei centrale termice de apartament pentru a-si asigura confortul termic necesar. Principalul motiv care sta la baza alegerii acestei solutii este dorinta de scadere a costurilor.

La nivel national, costul de productie mediu al unei Gcal in sistem centralizat, calculat la nivelul lunii octombrie 2013, este de 343 lei/Gcal, in timp ce o centrala termica are un cost de cca. 145 lei/Gcal. In acelasi timp, pretul mediu al Gcal platit de populatie este de 235 lei/Gcal, insa diferenta intre acesta si cel de productie mentionat anterior este, in general, sustinuta din bugetele autoritatilor locale.

In acest fel, in functie de disponibilitatea acestora, situatia difera de la oras la oras. La nivel national regasim discrepante majore de la oras la oras. De exemplu, populatia din Constanta plateste 358,54 lei/Gcal, iar de cea din Bucuresti 169,88 lei/Gcal, pe cand in Cluj-Napoca costul este 165 lei/Gcal.

Acest fenomen, dar si faptul ca au existat cresteri ale pretului incalzirii in sistem centralizat, au determinat in ultimii 10 ani un numar de aproximativ 1.100.000 de familii sa opteze pentru un sistem alternativ.

„Investitia medie intr-o instalatie cu centrala termica este cuprinsa intre 4.500 - 7.000 lei, diferind in functie de numarul de camere si nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, teava, accesorii, montaj). Romanii iau aceasta decizie pentru a avea o autonomie totala asupra temperaturii din casa, consumului si implicit o gestionare proprie a costurilor lunare”, a afirmat Draguleanu.

Potrivit afirmatiilor sale, o economie reala la factura de gaz poate fi realizata prin instalarea unei centrale termice in condensare care are un randament de pana la 108% oferind o reducere a consumului de gaz de pana la 35%. Acest tip de centrala reprezinta o inovatie tehnologica aplicata generatoarelor de caldura, fiind mult mai performanta comparativ cu un model de centrala conventionala.

Sistemul de operare al acestui tip de sistem este foarte simplu: in urma arderii combustibilului rezulta un amestec de gaze arse si vapori de apa. Cantitatea de caldura ce ia nastere la ardere include atat puterea gazului cat si puterea rezultata prin condensarea vaporilor de apa. Astfel, datorita schimbatorului de caldura din otel-inox cu modul premix, se obtine un randament superior si o reducere substantiala a emisiilor de carbon si noxe.

Miza pe afaceri in crestere cu peste 10%

Ariston Thermo Romania mizeaza in acest an pe un avans al cifrei de afaceri cu circa 12% datorita lansarii unei noi game de produse si a concentrarii pe proiecte precum programul Buy Back si dezvoltarea retelei de centre de asistenta tehnica.
„In 2012, vanzarile de centrale termice in condensare si cresterea cererii pe piata de boilere electrice au dus la un avans usor al business-ului companiei, acesta situandu-se in jurul valorii de 30 de milioane de euro”, a declarat Catalin Draguleanu, director de vanzari al Ariston Thermo Romania.
Potrivit afirmatiilor sale, dupa o crestere cu aproximativ 5% in 2012, pentru acest an este previzionata o majorare cu circa 12% a cifrei de afaceri, la peste 33 de milioane de euro.
„Pentru 2013 mizam pe o continua crestere a business-ului, datorita concentrarii eforturilor in jurul produselor cu eficienta energetica ridicata - centrale termice in condensare, pompe de caldura, sisteme solare, dar si atentiei sporite acordate Programului Buy Back si dezvoltarii teritoriale si profesionale a retelei de Centre de Asistenta Tehnica. In plus, estimam ca lansarea noii game de produse GalEvo va avea un impact pozitiv datorita evolutiei tehnologice in directia eficientei energetice pe care o aduce”, a subliniat Catalin Draguleanu.
El a precizat ca piata de centrale termice s-a ridicat la nivelul anului 2012 la 75 milioane de euro in valoare si circa 140.000 de unitati in volum, iar pentru acest an previzioneaza o stagnare.
Potrivit datelor oferite de reprezentantul Ariston, vanzarile au loc in proportie de peste 80% prin intermediul celor peste 400 de distribuitori, in timp ce retelele D-I-Y asigura circa 15% din ponderea totala de vanzari.
Principalele game de produse comercializate de Ariston Thermo in Romania sunt centralele termice (pondere – 65%), boilerele electrice (pondere – 25%), in timp ce 10% este asigurata de pompele de caldura si panourile solare.
Pe piata locala, Ariston mai comercializeaza si aparate de aer conditionat, dar vanzarile au inca un nivel scazut.
Principalii producatori de centrale termice prezenti pe piata din Romania sunt Ariston Thermo, Bosch, Motan, Ferroli sau Viesmann.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri