Nici o companie de evaluare nu s-a aratat interesata de producatorul roman de medicamente pana la data-limita de depunere a ofertelor
Perioada de depunere a ofertelor pentru licitatia privind selectarea evaluatorului in procesul de privatizare a companiei Antibiotice Iasi a fost prelungita de la 20 iunie la 30 iunie, deoarece nu a fost depusa nici o oferta. "Deoarece pana la 20 iunie nu a fost depusa nici o oferta, am decis impreuna cu AVAS sa prelungim cu zece zile perioada de depunere", ne-a declarat joi Constantin Nicuta, director financiar al Antibiotice.

Perioada de depunere a ofertelor a inceput la 9 iunie, iar termenul initial pentru anuntarea castigatorului licitatiei pentru selectarea evaluatorului a expirat joi, 22 iunie. Cu toate acestea, procesul trebuie urgentat, pentru ca presedintele AVAS, Razvan Orasanu, spunea, la inceputul lunii mai, ca anuntul de privatizare a companiei va fi publicat cel mai tarziu in luna septembrie.

Printre companiile care si-au manifestat interesul sa participe la privatizarea Antibiotice se numara grupul farmaceutic Montero, cu activitati in distributia si retailul cu medicamente, compania Phnix Laboratorium din Ungaria, producatorul Ozone Laboratories si canadienii de la Acic Pharmaceuticals.

22% mai mult la cifra de afaceri pentru 2006

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este actionarul majoritar al producatorului de antibiotice, cu 53,1% din titluri, iar SIF Oltenia detine 10,01% si fondul de investitii Broadhurst 7,68%. Valoarea de piata a producatorului a fost estimata la 180 milioane de euro, de circa 40 de ori mai mare decat evaluarea din 1998 -1999, cand a fost prezentata pentru prima oara varianta privatizarii.

Antibiotice a inregistrat in primul trimestru al acestui an o crestere a profitului net cu 51%, pana la aproximativ 10 milioane de lei, si un avans al cifrei de afaceri cu circa 1,8%, la 36,7 milioane de lei. Compania vizeaza in acest an o majorare a cifrei de afaceri cu 22%, la 200 milioane lei, si atingerea unei cote de 3,5% din piata interna de medicamente, cu 0,3 procente mai mult decat in 2005. In acelasi timp, compania estimeaza un profit brut de 29,5 milioane lei, in crestere cu 24,4% comparativ cu valoarea raportata in 2005.

Locul 9 in topul jucatorilor din farma

Compania din Iasi este unul dintre principalii producatori de medicamente din Romania, cu un portofoliu de 120 de medicamente din 11 clase terapeutice. Potrivit companiei de cercetare Cegedim Romania, Antibiotice ocupa locul 9 in topul companiilor farmaceutice din Romania, in 2005, cu o cota de 3,2% din piata. In ultimul an, pe piata farmaceutica romaneasca au avut loc doua tranzactii semnificative.

La sfarsitul lunii martie, Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producator de medicamente generice din India, a achizitionat Terapia Cluj pentru 324 de milioane de dolari.

Tot in luna martie, compania islandeza Actavis a anuntat ca a cumparat producatorul de medicamente oncologice Sindan Bucuresti pentru 177 milioane de dolari. In luna septembrie a anului trecut, compania ceha Zentiva a achizitionat firma de investitii Venoma Holdings Limited, proprietara unui pachet de 51% din actiunile Sicomed Bucuresti, pentru 102 milioane de dolari. Ulterior, compania a achizitionat, prin oferta publica, inca 24% din actiuni, pentru circa 48 de milioane de dolari.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri