Producatorul de energie electrica a incheiat un singur contract de achizitie de energie pe Bursa, din opt posibile

Electrica a incheiat un singur contract de achizitie de energie electrica pe Bursa de profil, dupa ce a depus opt oferte de cumparare pentru cantitatea necesara livrarilor din luna iulie catre consumatorii eligibili, potrivit datelor OPCOM, operatorul pietei, informeaza Mediafax.

Furnizorul si distribuitorul de electricitate intentiona sa cumpere de pe Bursa de energie o cantitate totala de circa 3,7 milioane de MWh (3.700 GWh), cu livrare intr-un an, incepand cu 1 iulie. Din aceasta cantitate, Electrica are nevoie pentru luna iulie de circa 310 GWh, dupa ce a reziliat, la cererea ministrului Economiei si Comertului, contractele incheiate cu furnizorii de electricitate privati.

Licitatiile pentru atribuirea ofertelor de cumparare, de pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale, au avut loc miercuri si joi, pretul maxim al ofertelor fiind cuprins intre 128,5 lei pe MWh si 144 de lei pe MWh.

Electricitatea, vanduta doar pe Bursa

Singurul ofertant a fost compania EGL Gas&Power Romania, pentru o cantitate de 428.000 de MWh, din care 37.200 MWh in luna iulie. "Timp sa mai facem o licitatie nu mai avem. Cred ca, cu acordul ministrului (Economiei - n.r.), vom continua contractele vechi cu producatorii sau incercam sa negociem contracte noi, iar in august vom organiza alte licitatii pe Bursa", a declarat ieri directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, citat de Mediafax.

El a afirmat ca, potrivit unui ordin intern al ministrului Economiei, producatorii de electricitate nu mai au voie sa vanda energia disponibila decat prin Bursa. Acest ordin a fost emis in aceasta luna, in urma unei anchete a Corpului de Control al Ministrului, care a aratat ca Electrica cumpara de la producatori, pe piata libera, energie la preturi mult mai mari decat furnizorii privati.

"Avem o propunere concreta de la Rovinari, urmand sa prelungim prin act aditional contractul cu Nuclearelectrica, iar cu Turceni sa il extindem la alte valori si cantitati. Marti sau miercuri vom avea toata cantitatea necesara", a precizat Coroiu.

Intrebat cum explica absenta producatorilor de la aceste licitatii de la Bursa, Coroiu a spus ca o posibila explicatie ar fi ca acestia au in derulare deja contracte importante. "Poate nu au putut sa anuleze, dupa dispozitia ministrului, anumite contracte pe care mizau", a adaugat Coroiu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Ce planuri are consultantul venit de pe Wall Street pentru a conduce BVB