Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) este in situatia jenanta de a se ruga de finantatori sa ii dea un credit de 15 milioane euro pentru redeschiderea unei sectii de productie, dar nicio banca nu vrea sa imprumute combinatul, a declarat vineri ministrul Economiei, Andrei Gerea, scrie Mediafax.

"Oltchim cu disperare cauta finantare, pentru deschiderea unei sectii care l-ar aduce pe break-even (egalizarea cheltuielilor cu veniturile, n.r.), dar nimeni nu vrea sa ii dea. Toti vor sa finanteze numai companii cu profituri grase si cifre de afaceri de milioane. Dar, iertati-ma, acele companii nu au nevoie de finantare", a afirmat Gerea intr-o conferinta privind rolul bancilor in restructurarea companiilor.

Gerea a adaugat ca firme precum cele aflate in portofoliul Ministerului Economiei odata intrate in insolventa raman fara finantare, din cauza ca "bancile le inchid usile".

Gerea a spus ca este evidenta ca Olthim este o companie profitabila si cu un "management interesat" poate reveni pe piata.

"Eu cred ca bancile pot face diferenta intre firmele care, chiar daca au pierderi, se pot reorganiza, si cele care profita de cadrul legislativ pentru a mai trage o teapa statului, finantatorilor samd", a continuat Gerea.
El a precizat ca nu da vina pe BNR si nici pe banci, dar ca face un apel la acestea "sa priveasca la ce se intampla in economie".

"Trebuie sa stabilim foarte clar daca bancile vor sa se implice sau vor doar sa fie spectatori care sa se uite in jur sa vada cine a mai ramas. (...) Nu vreau sa ajungem in situatia magarului lui Nastratin Hogea, care a murit de foame pentru ca stapanul nu i-a mai dat mancare", a mai spus Gerea.
Oltchim este in insolventa de la inceputul anului.
Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din actiunile Oltchim, si a esuat anul trecut in incercarea de a privatiza combinatul chimic.

O noua incercare de vanzare a Oltchim este programata pentru luna februarie a anului viitor, ofertele angajante putand fi depuse pana la 17 ianuarie.

Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat luni o scrisoare de intentie cu doua companii din China, Baota Petrochemical Group si Junlun Petroleum, interesate sa participe la privatizarea societatii din Ramnicu-Valcea.

Oltchim a raportat pentru primele noua luni pierderi de 172,74 milioane lei, cu 44% mai reduse decat cele consemnate in aceeasi perioada din 2012, la afaceri in scadere la jumatate, la 359,48 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri