Reprezentantii Chevron au anuntat, luni dimineata, ca la ora 7.00 au fost incepute lucrarile de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie in zona localitatii Silistea-Pungesti din judetul Vaslui, unde au ajuns mai multe utilaje.

Razvan Mitroi, purtatorul de cuvant al Chevron Romania, a declarat, potrivit Mediafax, ca la ora 7.00 compania a reluat lucrarile in zona Silistea si ca pe terenul concesionat acolo au sosit primele utilaje de la firma care va executa lucrarile de amenajare a platformei unde ar urma sa fie amplasata pima sonda de explorare a gazelor de sist.
"Chevron poate confirma ca si-a reluat operatiunile in perimetrul Silistea din judetul Vaslui. Chevron intentioneaza sa realizeze exclusiv acivitati de explorare, folosind tehnologii conventionale in perimettul EV-2 (n.r. - Barlad), conform permiselor pe care le-am obtinut la inceputul lunii octombrie 2013. Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator, in baza acordurilor de mediu pe baza carora operam. Chevron isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile despre proiectele sale", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Chevron.
Utilajele Chevron au ajuns in zona cu ajutorul Jandarmeriei, cateva zeci de localnici incercand sa impiedice accesul utilajelor.
Aproximativ 30 de persoane aflate in corturile din tabara din Silistea-Pungesti au reclamat interventia in forta a jandarmilor, luni dimineata, oamenii spunand ca au fost ridicati din corturi si urcati in dube, in timp ce pe drumul judetean din zona Jandarmeria a montat garduri, drumul find blocat in totalitate.
Localnicii care stau in tabara sustin ca luni dimineata, in urul orei 04.30, jandarmii au intervenit in forta si i-au urcat in dube pe unii dintre ei, oamenii spunand ca, in total, au fost ridicate de catre jandarmi 30 de persoane. O parte din protestatari sustin ca au fost agresati de jandarmi si ca ar fi fost loviti inclusiv cu bastoanele de catre fortele de ordine.
Doi dintre protestatari au fost preluati de ambulante si transportati la Spitalul Judetean din Vaslui.
Potrivit reprezentantilor Serviciului Judetean de Ambulanta, una dintre persoane - Costica Spiridon, fostul primar din Pungesti din perioada 2000-2004 - a suferit o lipotimie in urm unui atac de panica, iar cel de al doilea protestatar transportat la spital - un barbat de 42 de ani - a acuzat dureri in piept.
Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Irina Dragan, a declarat ca "misiunea jandarmilor este sa asigure un climat de normalitate la Pungesti" si ca in timpul deplasarii jandarmilor in zona aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judetean, sapte dintre acestea fiind ridicate si duse la Politie.
"Peste 100 de persoane au blocat drumul judeten si au avut un comportament ostil, iar jandarmii au actionat pentru deblocarea caii de acces. Sapte persoane au fost duse la Politia Vaslui. Este normal ca jandarmii sa actioneze pentru asigurarea ordinii si linistii publice, fiind o zona speciala", a afirmat Irina Dragan.
Totodata, reprezentantii Jandarmeriei spun ca o masina a institutiei a fost avariata de protestatari.
"Pe timpul deplasarii jandarmilor spre localitatea Silistea, un grup de aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judetean din localitate, fiind necesara interventia jandarmilor in vederea deblocarii caii de acces. Persoanele in cauza au avut un comportament ostil la adreasa fortelor de ordine, pe timpul actiunii pentru deblocarea caii de acces un autovehicul al Jandarmeriei fiind avariat. Sapte persoane au fost conduse la sediul Politiei Judetene Vaslui in vederea identificarii acestora si stabilirea conditiilor in care s-au produs evenimentele in care acestia au fost implicati. Activitatea Jandarmeriei se ve desfasura in continuare in conformitate cu atributiile legale, cu respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, actionandu-se totodata cu fermitate si echidistanta impotriva oricaror incalcari ale legii", se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis de Jandarmerie
La ora transmiterii acestei stiri, in zona taberei de la Pungesti sunt zeci de masini ale Jandarmeriei, Politiei si Ambulantei, iar drumul judetean este blocat cu garduri metalice, cateva zeci de localnici aflandu-se langa gardurile de protectie si huiduindu-i pe jandarmii care ies cu masinile din perimetrul unde nu este permis accesul.
In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.
Aproximativ 500 de persoane au protestat, in 16 octombrie, in zona localitatii vasluiene Silistea, comuna Pungesti, unde compania Chevorn intentioneaza sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui.
Localnicii au blocat atunci drumul judetean Vaslui - Garceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petroliera sa patrunda in perimetrul luat in concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. Dupa protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi si un vagon de dormit, unde o parte dintre ei stau si pe timpul noptii, zona fiind numita "tabara de rezistenta de la Pungesti".
Ulterior, reprezentantii companiei Chevron si-au retras specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina in zona.
Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a anuntat apoi ca explorarea gazelor de sist de la Pungesti se suspenda pana cand siguranta angajatilor firmei, a constructorilor si a comunitatii va fi asigurata si, totodata, pana cand se va intelege ca metodele folosite de catre companie sunt cele mai bune.
In 27 noiembrie, aproximativ 200 de localnici din comuna vasluiana Pungesti s-au adunat din nou in zona in care Chevron detine terenul pe care ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, oamenii spunand atunci ca au recurs la acest gest dupa ce in zona au vazut mai multe masini ale Jandarmeriei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Setari Cookie-uri