Anul 2014 va fi marcat de doua evenimente politice importante – alegerile prezidentiale si cele europarlamentare, iar intr-un an politic cel mai mult de castigat are industria constructiilor, intrucat o parte din investitii sunt directionate catre acest sector, spune Daniel Guzu, directorul general si proprietarul companiei Duraziv, unul dintre cei mai mari producatori de materiale pentru constructii din Romania.

El spune ca exista premise ca 2014 sa fie cel mai bun an de la declansarea crizei tocmai din acest motiv.

„Semnale pozitive exista. Sunt sanse chiar ca 2014 sa fie cel mai bun an de la demararea crizei economice. Consumul rezidential a scazut doar in anumite regiuni. Datele din programul Prima Casa, de exemplu, nu arata deloc ca am asista la un declin al tranzactiilor imobiliare. Statistica ne face sa fim optimisti in acest punct, dar stim de asemenea cat de influentabil e domeniul constructiilor. Comisia Nationala de Prognoza estima ca in 2014 constructiile vor inregistra o evolutie substantiala, de circa 5%, mult peste cea din 2013. Pe hartie sunt multe elemente care ne permit sa fim optimisti”, a declarat pentru wall-street.ro – Daniel Guzu (foto).

Seful Duraziv este de parere ca anul electoral va contribui semnificativ la evolutia pietei de constructii din Romania.

„In 2014 vor fi atat alegeri prezidentiale, cat si europarlamentare. Anii electorali sunt caracterizati de o intensificare a activitatii in constructii ca urmare a alocarii unor sume importante pentru dezvoltarea unor proiecte publice. Speram ca alegerile europarlamentare sa duca si la o intetire a programului de termoizolare a cladirilor vechi, avand in vedere obligatiile asumate de Romania in fata forumurilor europene in privinta reducerii consumului de resurse pentru incalzirea si racirea locuintelor”, a completat Guzu.

Potrivit lui Daniel Guzu, segmentul rezidential a dat semne de dezmortire in 2013, mai ales in Bucuresti si localitatile limitrofe, precum si in Vestul tarii.

„In aceste regiuni exista o cerere mai mare de locuinte, dar si mai multe persoane care-si permit achizitia unui imobil nou. Multi dezvoltatori au promis proiecte rezidentiale importante. Anul acesta am asistat de asemenea la o transformare importanta a programului Prima Casa. Creditele sunt acordate acum in lei. In prima faza, numarul celor care se incadrau pentru a achizitiona un imobil s-a diminuat, dar reducerea dobanzilor din partea BNR a facut ca aceasta varianta sa fie atractiva pe termen lung. Credem ca aceste schimbari vor oferi un plus de siguranta eventualilor clienti”, sustine directorul general Duraziv.

Miza pe termoizolare si infrastructura in 2014

Daniel Guzu mai spune ca si in anul ce urmeaza miza va ramane in zona proiectelor de termoizolare si cele de infrastructura, principalele motoare de crestere in segmentul constructiilor.
„Nu stim daca anul viitor vom asista la o intensificare majora a ritmului de lucru in proiectele pentru reducerea consumului energetic al cladirilor vechi. In mod clar acest segment va fi unul cu o activitate intensa, mai devreme sau mai tarziu. Romania si-a asumat niste obligatii. Mai avem foarte putin pana in 2020 si este nevoie de identificarea unor solutii viabile. Uniunea Europeana a tras deja un semnal de alarma in 2013 in legatura cu ritmul greoi in care ne-am miscat pe acest segment. Suntem siguri ca vom vedea efecte pozitive in curand. Este nevoie si de interventii majore in izolarea termica a cladirilor publice. Pentru acest obiectiv, termenul limita agreat cu insitutiile europene este 2018. Noi preconizam ca vor exista imbunatatiri importante in modul in care sunt efectuate aceste lucrari. Speram la o mai buna reglementare in acest domeniu”, apreciaza reprezentatul Duraziv.

Totodata, proiectele de infrastructura sunt si ele o miza importanta in constructii.

„Romania este o tara care necesita lucrari ample de infrastructura. Proiectele de infrastructura si modul in care va fi redus consumul de energie in locuinte sunt doua provocari importante pentru statul roman. Aceste domenii trebuie tratate cu seriozitate maxima pentru a identifica solutii viabile. Fiecare vom fi influentati de modul de abordare a acestor tematici.In cele din urma, indiferent ce se va construi, important este sa se construiasca”, a conchis proprietarul Duraziv.

In ceea ce priveste evolutia business-ului Duraziv la nivelul anului urmator, seful companiei se asteapta ca in 2014 vor „culege roadele” unor investitii derulate in ultimii ani.

„Investitiile si dezvoltarea realizata in ultima perioada reprezinta premisele unei viitoare crestreri a business-ul Duraziv. Suntem activi pe trei segmente de activitate cu un potential urias. Capacitatile de productie permit cresteri importante in viitor. Evident, ne dorim sa beneficiem cat mai curand de rezultatele muncii depuse in ultimii ani. Premise pentru cresteri exista, ramane de vazut in ce masura vom reusi sa valorificam atu-urile avute”, a conchis Daniel Guzu.

Afacerile producatorului de materiale pentru constructii Duraziv ar putea creste cu 10% in acest an, la o valoare de circa 20 de milioane de euro daca vremea va fi favorabila desfasurarii proiectelor aflate in derulare si daca factorul politic nu va influenta intr-o anumita masura piata de profil.

Duraziv detine trei unitati de productie in Romania, de mortare uscate, vopsele si tencuieli pe baza de apa, respectiv de de profile metalice, situate langa Bucuresti, in Popesti Leordeni.

Compania este activa pe piata de materiale de constructii din 2003, fiind infiintata sub denumirea initiala de Bau Profil de catre antreprenorii Daniel si Irina Guzu.

Principalii concurenti ai Duraziv pe piata locala sunt AdePlast, Henkel (Ceresit) sau Baumit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri