Complexul Energetic Oltenia, controlat de stat, discuta cu mai multe companii din Turcia, Austria, Germania si alte tari incheierea unor contracte de export al electricitatii si vrea sa detina in portofoliu unitati hidroenergetice si fotovoltaice.

"Incepand cu 1 august, CE Oltenia s-a inscris la piata de alocare a capacitatilor de interconexiune in vederea incheierii de contracte pentru export de energie electrica. La ora actuala, sunt antamate discutii cu posibili parteneri din Turcia, Grecia, Ungaria, Austria, Germania, Moldova", a comunicat compania, la solicitarea Mediafax.

Romania are o capacitate totala de productie a electricitatii de aproximativ 20.000 MW, dar consumul zilnic este asigurat de unitati de 7-8.000 MW. Tot mai multe companii incearca sa exporte electricitate, avand in vedere preturile mai bune si scaderea cererii din ultimii ani pe piata interna.

Potrivit Legii Energiei, exportul de electricitate poate fi facut numai prin intermediul distribuitorilor de energie.

Totodata, Complexul Energetic Oltenia vrea sa isi extinda portofoliul de generare a electricitatii cu unitati hidroenergetice si fotovoltaice, pentru a putea intra pe noi piete.

"Pentru CE Olteniarealizarea unui mix energetic eficient reprezinta o solutie pentru intrarea pe noi piete de energie, tinand cont de evolutia neasteptata a mecanismelor de intrare in piata a producatorilor de energie. Existenta unui echilibru intre sursele conventionale si cele regenerabile ar permite mentinerea cotei de piata a CE Oltenia in jurul unui procent de 28%", se arata in raspunsul companiei.

Complexul Energetic Oltenia a fost infiintat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

Ministerul Economiei detine 77,17% din companie, Termoelectrica 0,84%, iar Societatea Comerciala pentru Inchiderea si Conservarea Minelor are o participatie de 0,44%. Singurul actionar privat al producatorului de electricitate este Fondul Proprietatea, cu o detinere de 21,53% din actiuni.

Pentru acest an compania a bugetat venituri totale de 6,19 miliarde de lei (1,4 miliarde euro) si un profit net de 151,2 milioane de lei (35 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri