Evolutia pietei din anii de boom nu se va mai intoarce prea curand, este de parere Costin Borc, noul sef al filialei locale Lafarge, unul dintre cei mai mari producatori de ciment din Romania si la nivel european, care nu se arata deloc optimist in ceea ce priveste revenirea pietei de constructii, cel putin nu in prima parte a anului viitor.

Costin Borc (foto), care de la 1 septembrie detine functia de director general in cadrul Lafarge Romania, spune ca in lipsa unor decizii guvernamentale care sa influenteze sau sa stimuleze in vreun fel constructiile in Romania nu exista premise de revenire.

„Din punct de vedere al pietei constructiilor, 2014 nu va fi un an semnificativ diferit fata de 2013. Pe zona de proiecte de infrastructura, cel putin in prima parte a anului viitor, estimam ca situatia poate fi chiar mai nefavorabila decat a fost anul acesta, deoarece nu exista lucrari incepute care sa se continue sau sa se materializeze anul viitor. Exista mai multe proiecte aflate in diferite faze preliminare – de la licitatii la exproprieri – dar in industria noastra, adevaratele rezultate se vad abia atunci cand demareaza faza de constructie propriu zisa”, a declarat pentru wall-street.ro – noul sef Lafarge.

Nici pe segmentul constructiei de cladiri managerul Lafarge nu se asteapta la imbunatatiri semnificative, cel putin pana ce nu se stabilizeaza si nu se calibreaza mai bine piata la nivel de preturi si chirii.

„In ultima perioada, in piata rezidentiala, am observat o polarizare mult mai clara intre locuintele accesibile si cele de lux, in timp ce oferta de locuinte de nivel mediu – ca pret si calitate – aproape ca a disparut. Similar, in orasele mari, apare o deconectare intre zona de birouri si cea de locuinte, ceea ce pune o presiune suplimentara pe infrastructura rutiera si de transport. Si in 2014, ca si anul acesta, una dintre piedicile in dezvoltarea pietei imobiliare ramane accesul limitat la finantare, atat pentru consumatorul final, cat si pentru firmele de constructii”, sustine Borc, care la randul sau apreciaza ca prudenta care se simte atat din partea finantatorilor, cat si din partea antreprenorilor din constructii, se propaga in piata si contribuie la apetitul deja limitat al cumparatorilor pentru investitiile pe termen lung, cum sunt locuintele.

Miza ramane pe infrastructura

Costin Borc spune ca miza in piata va ramane pe segmentul si va constitui principalul motor de crestere in industria cimentului.

„Infrastructura ramane principalul motor al industriei cimentului, fie ca vorbim de marea infrastructura sau de cea locala. Mizam chiar mai mult pe investitiile din fondurile de dezvoltare regionala, legate fie de protectia mediului si managementul deseurilor – statii de epurare, gropi ecologice, etc – fie de infrastructura de transport (drumuri, poduri, cai ferate, aeroporturi, etc) si alte tipuri de constructii (lucrari hidrotehnice, etc)”, a mai spus reprezentantul Lafarge.

Totusi, Borc spune ca in acest moment este dificil de prognozat daca 2014 va fi cel mai dificil an de pana acum. „Fiecare an are particularitatile si provocarile lui. Una dintre oportunitatile de anul acesta, pe care speram sa o regasim si in 2014, a fost productia agricola buna, care a adus cu sine si investitii in lucrari de constructii locale. Cimentul la sac reprezinta aproximativ jumatate din productia noastra, asa incat cererea crescuta din mediul rural a reprezentat o oportunitate si ne vom concentra in continuare pe acest segment”.

Ce ar putea aduce revenirea in constructii?

Ceea ce ar putea ajuta la revenirea pietei, si nu numai in 2014, ci pe o perioada mult mai lunga de timp este o mai mare stabilitate, crede seful Lafarge.

„In primul rand avem nevoie de stabilitate atat la nivel administrativ si de cadru legislativ de asemenea stabil, pentru ca fara continuitate si vizibilitate, investitorii vor ramane rezervati. In al doilea rand, este nevoie de stabilitate si la nivelul pietei imobiliare si de o apropiere mai mare intre asteptarile dezvoltatorilor si proprietarilor si realitatile pietei, pentru ca - este evident - marjele din anii de boom nu se vor mai intoarce”.

In ceea ce priveste evolutia business-ului Lafarge in Romania, seful companiei a explicat ca in acest moment, pe o piata in stagnare, provocarile sunt mai mult orientate catre dezvoltarea companiei.

„Pe o piata aflata in stagnare, provocarile sunt mai mult de natura interna, acelea de a avea o echipa suficient de flexibila incat sa urmareasca schimbarile si miscarile de pe piata, si capabila sa se repozitioneze si sa-si canalizeze eforturile astfel incat sa ne asigure competitivitatea atat in marile proiecte de infrastructura, cat si in lucrarile mai mici, din zona rurala. Dar sunt optimist ca echipele noastre vor putea sa depaseasca un an incert”, a conchis Borc.

Incepand cu 1 septembrie 2013, Costin Borc a devenit noul CEO al Lafarge Romania, coordonand astfel toate operatiunile locale ale grupului, dupa ce in perioada 2008 - 2013 a condus operatiunile Lafarge in Serbia.

Noul CEO si-a inceput activitatea in cadrul Grupului Lafarge in Statele Unite ale Americii, dupa care a condus timp de 4 ani activitatea de agregate si betoane din Romania. La 1 aprilie 2006, Costin Borc era avansat in conducerea grupului, parasind atunci Romania pentru functia de director regional de dezvoltare si strategie pe activitatea de ciment.

Afacerile Lafarge in Romania au crescut cu 7% in 2012, la 192 de milioane de euro, dupa ce in 2011 rulajul companiei se situa la 180 de milioane de euro, conform datelor publicate la Ministerul de Finante.

Pe piata locala de ciment Lafarge concureaza cu elvetienii de la Holcim si cu nemtii care detin Carpatcement Holding.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri