Fratii Ioan si Viorel Micula, sustin intr-o pozitie oficiala fata de decizia Curtii de la Washington ca statul roman trebuie sa sprijine mediul de afaceri privat pentru a avea un mediu economic sustenabil si functional. Statul roman va trebui sa le plateasca celor doi antreprenori despagubiri de peste 100 mil. dolari plus dobanzi.

“Dupa aproape 9 ani de eforturi sustinute in procesul de arbitraj initiat la Centrul International pentru Solutionarea Disputelor privind Investitiile din Washington, investitorii suedezi Ioan Micula si Viorel Micula au obtinut o decizie arbitrala favorabila. Prin aceasta decizie statul roman a fost gasit responsabil in baza Acordului Bilateral pentru promovarea si protejarea investitiilor dintre Romania si Suedia pentru incalcarea tratamentului just si echitabil, datorita revocarii intempestive si premature in 2004 a facilitatilor acordate pentru o perioada de 10 ani. In consecinta, Statul Roman a fost obligat la plata de despagubiri de aproximativ 250 de milioane de USD, asa cum a fost reflectat in presa internationala de specialitate”, se arata in comunicatul European Food Grup.

Potrivit datelor companiei, grupul detinut de Ioan si Viorel Micula a dezvoltat in ultimii 23 de ani investitii de peste doua miliarde de euro si a creat locuri de munca pentru 7.000 de angajati, in prezent. In plus, grupul de firme a platit la bugetul de stat peste un miliard de euro reprezentand taxe, se mai precizeaza in comunicat.

“Nivelul despagubirii acordate de tribunalul international pentru sanctionarea statului roman reprezinta o mica parte din valoarea investitiilor facute. Statul roman trebuie sa inteleaga ca orice astfel de investitor nu poate sa investeasca si sa creeze valoare adaugata decat in cazul in care regimul juridic si economic din Romania devine predictibil, transparent, rezonabil si consecvent. (…) Politica economica, daca se concentreaza doar pe inmultirea si cresterea taxelor cu ignorarea totala a mediului de afaceri privat, va conduce inevitabil la reducerea resurselor bugetare, cresterea somajului si cronicizarea fenomenului de piata nefiscalizata”, se arata in comunicat.

Potrivit unor surse apropiate cazului, valoarea despagubirilor pe care cei doi oameni de afaceri ar trebui sa le primeasca de la statul roman se ridica la 376.433.229 lei, la care se adauga dobanzi.

Cei doi antreprenori au deschis in anul 2005 un proces impotriva statului roman la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala. Cei doi actionari, care au si cetatenie suedeza, sustineau ca statul roman nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse in Acordul bilateral dintre Suedia si Romania.

"Ca cetateni suedezi, investitiile facute de noi pot fi considerate investitii suedeze in Romania", afirmau la momentul respectiv fratii Micula.

Grupul European Food&Drinks, din judetul Bihor, avea la nivelul anului trecut datorii catre statul roman de peste 160 mil. lei, fiind firma privata cu cele mai mari datorii la bugetul de stat. In 2011 afacerile grupului s-au situat la 386 mil. euro, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri