Distribuitorul de energie Electrica SA, controlat de stat, va fi divizat inainte de privatizare, prin separarea unei firme care va prelua toate participatiile minoritare detinute la alte societati, scrie Mediafax.

"Prin divizarea partiala a Electrica SA se va infiinta o noua societate, persoana juridica romana organizata in forma unei societati pe actiuni, avand ca obiect principal de activitate activitati de consultanta pentru afaceri si management si care va avea ca actionar unic statul roman reprezentat de Ministerul Economiei", potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie, actionarul majoritar al Electrica SA.

Noua firma va prelua din patrimoniul Electrica SA partea necesara desfasurarii activitatii de gestionare a participatiilor minoritare la alte societati, impreuna cu aceste participatii minoritare.

Totodata, vor fi tranferate noii firme toate drepturile si obligatiile decurgand din contractele de privatizare, precum si drepturile si obligatiile Electrica SA decurgand din calitatea de parte in orice litigii sau proceduri arbitrale in legatura cu contractele de privatizare.

Odata divizarea companiei de stat si tranferul acestor participatii vor fi modificate contractele de privatizare in care Electrica figureza ca vanzator, in sensul transferului calitatii de vanzator catre noua firma. Electrica SA a vandut, in perioada 2004-2008 pachetele majoritare de actiuni de la cinci filiale de distributie si furnizare a energiei.

In prezent, Electrica SA este actionar minoritar la companiile ENEL Energie Muntenia (unde detine 23,57%), ENEL Distributie Muntenia (23,57%), ENEL Distributie Banat (24,86%), ENEL Distributie Dobrogea (24,90%), ENEL Energie (36,99%), E.ON Moldova Distributie (27%), E.ON Energie Romania (3,78%) si Electrica Soluziona (49%). Totodata, Electrica SA are 0,5% din actiunile Bursei Romane de Marfuri.

Compania cere grupurilor CEZ (Cehia), E.ON (Germania) si Enel (Italia), care au privatizat cumulat cinci din cele opt filiale de distributie si furnizare a energiei, penalitati cuprinse intre 1,5 si 2 miliarde euro pentru neindeplinirea unor clauze din contractele de privatizare, dar cele trei companii sustin ca au de platit sume mai mici, de pana la 700 milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri