Companiile petroliere nu mai scumpesc carburantii si din cauza pretului titeiului

In premiera, pretul petrolului a depasit 57 $/baril

Companiile petroliere au toate motivele sa scumpeasca carburantii, chiar si inainte de 1 aprilie. Cresterea accizelor, mult peste nivelul stabilit, si noile recorduri atinse de cotatiiile petrolului vor duce la majorarea substantiala a pretului la benzina si motorina de la 1 aprilie. Surse autorizate din piata avanseaza scumpiri ale carburantilor cu mult peste 2.000 lei/litru la pompa, ca urmare a majorarii accizei. In mod normal, din cauza cresterii pretului petrolului, care in premiera, a depasit, ieri, 57 $/baril, cel mai inalt nivel din istorie, pretul carburantilor ar trebui sa salte cu cateva sute de lei pe litru.

Companiile petroliere prefera insa sa opereze modificari la pretul carburantilor luand in calcul numai influenta accizelor, pe motiv ca scumpirea de la 1 aprilie oricum va "arde" buzunarele soferilor, spun surse autorizate. La Petrom va fi cel mai simplu deoarece are avantajul enorm ca consuma titei intern. Celelalte companii de pe piata romaneasca vor absorbi cresterea pretului petrolului in profit, afirma aceleasi surse. In repetate randuri, specialisii in domeniu au atras atentia asupra faptului ca alte tari au luat masuri de protectie impotriva cresterilor de preturi la petrol pe piata mondiala.

De pilda, in Franta, se percepe un procent de pana in 5% din pretul benzinei care se varsa la bugetul statului si atunci cand apar fluctuatii mari la pretul titeiului, companiile petroliere primesc bani de la buget astfel incat sa nu fie nevoite sa creasca pretul la carburanti, explica petrolistii. Desi au estimat cu cat vor creste preturile din cauza accizelor, companiile petroliere inca lucreaza la noile preturi valabile de la 1 aprilie. Este de asteptat ca unele societati sa modifice preturile si saptamana viitoare, asa cum procedeaza de mai bine de o luna si jumatate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri