Anuntul GSK de renuntare la fabrica Europharm din Brasov, repornirea productiei la Institutul Cantacuzino, integrarea Labormed in portofoliul americanilor de la Alvogen si preluarea integrala a distribuitorului Farmexpert de catre Alliance Boots, printre evenimentele din industria farma in 2013, scrie Mediafax.

Anuntul facut de GSK Romania in iunie a fost un soc pentru industria farmaceutica romaneasca, dupa ce compania a investit peste 100 milioane de dolari in Europharm Brasov, producea medicamente importante, precum antide¬pre¬sivul Seroxat sau produsul pentru trata¬mentul HIV/SIDA Retrovir, si exporta peste 60% din productie.

"Aceasta decizie a fost determinata de supracapacitatea de productie pentru formele orale solide, in reteaua globala de productie a GSK. Capacitatea de productie din Brasov este insuficient utilizata si nu exista potential de crestere pe termen lung pentru viitoare produse GSK sau volume ce ar putea fi fabricate in Brasov, pe fondul tehnologiei si echipamentelor limitate din fabrica", au explicat reprezentantii GSK.

Europharm a fost singura afectata de aceasta decizie a grupului britanic. Produsele fabricate la Brasov vor fi transferate la alte unitati GSK din 2014, dupa gasirea unui cumparator. Fabrica GSK are 243 de angajati. GSK a cumparat, in 1996, 65% din actiunile Europharm, companie contolata de omul de afaceri Mihai Miron si care detinea o fabrica de medicamente la Brasov. In 2003, GSK a preluat si restul de 35% din actiunile Europharm, al doilea mare producator de medicamente din Romania.

Recent, GSK a anuntat ca a intrat in etapa de selectie a cumparatorului fabricii de medicamente de la Brasov, care se va incheia in primul trimestru al anului viitor si in care vrea sa cunoasca planurile companiilor interesate pentru unitatea de productie, iar daca aceasta va esua fabrica va fi inchisa in 2015.

Anul 2013 a inceput insa cu anuntul oficial privind preluarea Labormed Pharma de catre grupul farmaceutic american Alvogen in decembrie 2012, producatorul roman de medicamente urmand sa devina baza de productie, cercetare si dezvoltare, vanzari si marketing a Alvogen pentru intreaga regiune.

Producatorul Labormed a fost infiintat in 1991 de un grup de medici si farmacisti romani, in mai 2007 fiind inaugurata o fabrica in Bucuresti, printr-o investitie greenfield de 13 milioane euro. In februarie 2008, Labormed a fost preluat de fondul de investitii Advent pentru 123 milioane de euro. Dupa preluare, compania s-a extins in 2009 prin doua tranzactii, respectiv portofoliul de medicamente al Ozone Laboratories si cel al producatorului de produse homeopate si fitoterapeutice PlantExtrakt.

Din datele Ministerului Finantelor rezulta ca situatie financiara a Labormed Pharma era precara la finele anului 2012, cifra de afaceri fiind in scadere cu 24% fata de anul anterior, la 88,24 milioane lei, pierderile se situau la 113 milioane lei, desi cu 41% mai mici, iar datoriile erau in crestere cu 5%, la 385,2 milioane lei.

Alvogen a intrat pe piata romaneasca in 2010, avandu-l sef pe fostul director general al Actavis Romania, Laurentiu Scheusan. Grupul Alvogen a fost construit pe fundația producatorului Norwich Pharmaceuticals, la New York, cu o istorie de 125 de ani in industria farmaceutica. Alvogen este prezent in peste 25 de tari, precum Rusia, Romania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, China, Thailanda, Taiwan si America de Nord, si are un portofoliu de peste 200 de produse in dezvoltare si in curs de inregistrare.

Finalul de an a marcat insa o revenire importanta in industria farma: productia de vaccinuri a Institutului Cantacuzino. Institutul, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccinuri.

La sfarsitul lunii noiembrie, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara ca in jurul datei de 20 decembrie cele 400.000 de doze de vaccin antigripal produs de Institutul Cantacuzino vor putea intra pe piata. El a precizat ca in 2014 Romania va avea vaccin antigripal numai de la Cantacuzino, acesta avand o sansa imensa sa devina un institut regional.

In pofida unei piete in scadere si plina de incertitudini, multi dintre producatorii farma de pe piata locala au continuat sa investeasca in facilitatile de productie. Astfel, Terapia Ranbaxy a anuntat investitii capitale de 10 milioane de euro la Cluj, iar la sfarsitul anului a inceput dezvoltarea unui centru de cercetare - dezvoltare pentru productia de noi medicamente generice, producatorul Polipharma Sibiu, detinut de omul de afaceri Ilie Vonica, a demarat o investitie de 53 milioane lei pentru productia medicamente oncologice, Biofarm a continuat investitia in proiectul de constructie a noii fabrici, unde va fi relocata productia din 2015, estimat la 13-14 milioane euro, iar Zentiva a derulat in acest an investitii de 10,76 milioane lei in facilitati si echipamente de productie.

Pe segmentul de distributie, distribuitorul farmaceutic Farmexpert a fost preluat in totalitate de grupul britanic Alliance Boots. La sfarsitul lunii octombrie, gigantul britanic, care detinea deja 80% din Farmexpert prin ANZAG, anunta achizitia restului de 20% din actiuni de la fondatorul companiei, Eugen Banciu.

Alliance Boots, cu venituri anuale de 22 miliarde de lire sterline, nu a facut publica valoarea tranzactiei, dar, in 2012, a cheltuit 35,5 milioane de euro pentru achizitia unui pachet similar, suma care cuprinde atat pretul platit lui Banciu, cat si cheltuielile aferente achizitiei.

Omul de afaceri Eugen Banciu a vandut in 2006 un pachet de 60% din actiunile companiei pe care a fondat-o in 1996 catre compania germana ANZAG, costul achizitiei fiind de 29,2 milioane de euro. Potrivit datelor Cegedim, in perioada octombrie 2012 – septembrie 2013, valoarea totala a pietei farmaceutice a fost de 11,82 miliarde lei (2,66 miliarde euro), in urcare cu 1,9% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent (octombrie 2011 – septembrie 2012).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri