Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de circa 12,7 mil. euro 14 companii member ale asociatiilor Rorec si Ecotic pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale in cadrul campaniilor de tip buy-back.

Astfel, opt companii membre Rorec au fost amendate cu 10,8 milioane de euro pentru fixarea in comun a discounturilor si controlul vanzarilor produselor lor in campaniile de buy-back prin alocarea bugetului aferent proportional cu cotele de piata preexistente ale companiilor membre ale asociatiei. In acest fel, nu s-a urmarit maximizarea numarului de deseuri colectate, ci s-au mentinut cotele de piata ale companiilor prin subventionarea discounturilor, potrivit Consiliului Concurentei.

Consiliul Concurentei a constatat ca, in cadrul intalnirilor Rorec, opt companii fondatoare ale asociatiei au stabilit si au practicat aceleasi discounturi de 15% in cazul electrocasnicelor mari si de 20% in cazul electrocasnicelor mici, la comercializarea produselor lor, in cadrul campaniilor de tip buy-back derulate in perioada 2008 – 2009. De asemenea, ele au stabilit ca din incasarile din timbrul verde sa fie alocate procente proportionale cu cotele de piata ale fiecarei companii pentru finantarea discounturilor din actiunile de buy-back.

Conform legislatiei in vigoare, timbrul verde se aplica la comercializarea unui EEE nou si are un nivel fix pe categorie de produse. Nivelul timbrului verde este independent de marca, greutate, volum sau pret de vanzare si depinde de capacitatea de reciclare a echipamentului respectiv.

“In cadrul actiunilor de buy-back, un discount procentual nu poate fi justificat economic deoarece conduce la un cost de colectare diferit pentru acelasi tip de deseu. In urma consultarilor cu Ministerul Mediului si cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului am stabilit ca asociatia ar fi trebuit sa deconteze o suma fixa pe tip de deseu, fara a prestabili bugetul ce revine fiecarei companii. In felul acesta companiile s-ar fi putut concurat prin discounturi suplimentare, iar consumatorul ar fi fost cel care decidea nivelul vanzarilor in actiunile de buy-back”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Companiile membre Rorec sanctionate de Consiliul Concurentei:

1. Arctic 24.014.881 lei

2. BSH Electrocasnice 1.411.376 lei

3. Candy Hoover Romania 440.426 lei

4. Electrolux Romania 9.885.520 lei

5. Gorenje Romania 1.043.588 lei

6. Indesit Company Magyarorszag Kft 2.660.127 lei

7. Philips Romania 5.025.799 lei

8. Whirlpool Romania 3.399.663 lei

In cadrul aceleiasi investigatii, sase companii membre ale asociatiei Ecotic au fost sanctionate cu 8.606.461 lei (1,9 milioane euro) pentru stabilirea unei intelegeri anticoncurentiale prin crearea unui mecanism similar cu cel al asociatiei Rorec in cadrul campaniilor de tip buy-back initiate in februarie 2009.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri