Nuclearelectrica (SNN) a scos la vanzare pe bursa de energie OPCOM un pachet de 1,67 milioane MWh de energie, echivalentul a 15,8% din productia companiei estimata pentru acest an, pentru care vrea sa incaseze 285,2 milioane de lei (62,9 milioane de euro), informeaza Mediafax.

Licitatia este programata pentru 23 ianuarie, iar energia urmeaza sa fie livrata in perioada 1 februarie 2014-31 decembrie 2015, potrivit datelor OPCOM. Nuclearelectrica estimeaza ca va produce 10,54 milioane MWh de energie in acest an, in scadere cu 1,3% fata de nivelul atins in 2013.

Oferta este atipica, avand in vedere ca producatorii de energie scot la vanzare pe OPCOM pachete mai mici, pentru a-si creste sansele de a vinde. Compania a comunicat ca este interesata sa vanda energie si pe contracte pe termen lung pentru a avea "siguranta veniturilor si predictibilitate", mai ales in contextul in care prtul energiei este in scadere din cauza productarilor de energie regenerabila.

"Oferta este rezultatul analizarii datelor de piata si este gandita si pentru anul 2015, avand in vedere cresterea anuala anticipata a procentului de energie vandut pe piata liberalizata si scaderea cantitatii de energie vanduta pe segmentul reglementat de catre SNN. Pretul de incepere a licitatiei, 170 lei/MWh, a fost determinat tinand cont de rezultatele inregistrate pana acum pe PCCB (SNN a vandut energie pentru primul semestru din 2014 la preturi in jur de 165 lei/MWh) si in asa fel incat vanzarea unei cantitati mari de energie pe o perioada mai lunga de timp sa asigure SNN predictibilitatea veniturilor, reflectand nivelul de pret inregistrat in tranzactii incheiate intre diverse parti", arata Nuclearelectrica.

Un pachet atat de mare de energie ar putea acoperi consumul unor mari companii, precum producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) si combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati. Productia de energie a Romaniei a fost anul trecut 58,5 TWh, astfel ca pachetul de energie scos la vanzare deNuclearelectrica reprezinta 2,8% din total.

Compania a incheiat deja 38 de contracte pentru vanzarea de energie electrica pe piata concurentiala pentru 2,9 milioane MWh, volumul reprezentand 27,65% din productia estimata pentru acest an. Nuclearelectrica administreaza centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, singura din Romania. Cetrala functioneaza cu doua reactoare, care acopera aproximativ 28% din consumul de energie la nivel national.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri