Marcel Barbut, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori romani din domeniul constructiilor, a obtinut finantarea ceruta la stat in valoare de 7,2 milioane de euro pentru constructia viitoarei fabrici de vata bazaltica AdePlast de la Ploiesti, potrivit unui document publicat pe site-ul Guvernului.

Proiectul, al carui valoare este estimata la circa 20 de milioane de euro, a fost pentru prima oara anuntat de catre antreprenorul roman in toamna anului trecut, fiind unul dintre ambitiile lui Marcel Barbut ca plan investitional derulat o data cu listarea la Bursa.
Cum listarea companiei a esuat, Barbut nu a renuntat la idee si a solicitat de la stat un ajutor in valoare de 7,2 milioane de euro pentru proiectul de la Ploiesti, investitie care ar urma sa genereze aproximativ 120 de noi locuri de munca.
Contactat de wall-street.ro, seful AdePlast a precizat ca in prezent se afla in discutii avansate cu bancile pentru finantare, iar cea mai mare parte a procesului de analiza sta in prezent la compania de consultanta.
“Este un proces complicat. (...) Suntem in discutii avansate cu bancile, este o procedura ampla de achizitii, iar compania de consultanta analizeaza procesul de achizitii cu cinci, chiar sapte producatori de utiliaje (...). Exista un caiet de sarcini pe care trebuie sa il respectam”, a declarat Marcel Barbut.

Cand incep lucrarile?

Reprezentantul AdePlast a mai spus ca lucrarile la noua fabrica de pe platforma industriala de la Ploiesti vor incepe cel mai sigur in acest an, dar nu a precizat cand mai precis.
“Exista un program in acest sens. In mod garantat constructia va incepe anul acesta. Urmeaza sa ne intalnim cu compania de consultanta. (...) In cateva luni vom incepe lucrarile”, a declarat Marcel Barbut.
Intrebat de jurnalistul wall-street.ro cand estimeaza ca fabrica isi va porni motoarele, antreprenorul roman a aratat ca cel mai sigur in 2015 vom vedea primii paleti de vata bazaltica iesiti de la fabrica din judetul Prahova.

O piata dominata de importuri, dar cu un potential ridicat

Omul de afaceri a mai precizat ca piata de vata bazaltica de pe plan local este in prezent dominata de importuri, fiind un o singura facilitate de productie la nivel local.
“Este o piata dominata de importuri, a carei valoare s-a ridicat in 2013 la 30-40 de milioane de euro si aproximativ 42.000 de tone. Ne propunem ca prin viitoarea linie de productie sa atingem 15.000 de tone productie pe an, echivalentul a 2 pana la 4 tone pe ora. (...) Vrem totodata sa exportam o parte idn productie si pe pietele din Bulgaria si Moldova, piete pe care nu exista nicio fabrica de profil ”, a subliniat Barbut.
Principalii concurenti ai AdePlast pe segmentul productiei de vata bazaltica ar urma sa fie Rockwool, Saint-Gobain si Knauf Insulation.

Afaceri in crestere cu cel putin 20% in 2014

Dupa ce la nivelul anului trecut business-ul AdePlast a depasit estimarile de crestere, reusind sa ainta circa 57 milioane de euro, Marcel Barbut spune ca in cel mai pesimist scenariu se asteapta la o evolutie de cel putin 20% a rulajului, la 68-70 de milioane de euro.
“Fiind la inceput de an, avem doua variante pentru anul in curs: o estimare pesimista si una optimista. Business-ul poate evolua intre 20-35% in 2014, bazat pe vanzarile obtinute de pe cele trei linii de productie din prezent – adezivi si mortare, polistiren si vopsele”, a completat Barbut.

AdePlast este unul dintre cei mai mari producatori de materiale pentru constructii din Romania, detinut de catre omul de afaceri Marcel Barbut. In 2013, compania a fost a fost unul dintre cei mai activi investitori in domeniul constructiilor, finalizand nu mai putin de patru noi facilitati de productie, investitii care s-au ridicat la circa 20 de milioane de euro.

Compania a inaugurat in 2013 platforma industriala de la Roman, a finalizat platforma industriala din Ploiesti prin deschiderea unei noi fabrici de vopsele precum si finalizarea fabricii de polistiren de la Oradea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri