Un numar de 13 firme s-au calificat pentru finalizarea, punerea in functiune si operarea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, informeaza Rompres

Cele 13 firme sunt AES Corporation (SUA), Alro Slatina (Romania), consortiul TESS Conex-ASAM-Iasi (Romania), consortiul international Ansaldo (Italia) - AECL (Canada), Consortiul international Unit Investments (Luxemburg) - Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding (Turcia), Electrabel (Belgia), Electrica Bucuresti (Romania), ENEL (Italia), E.ON Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada), Iberdrola (Spania), KHNP (Republica Coreea de Sud) si RWE Power (Germania). Doua dintre scrisorile de intentie, respectiv ale firmelor Cerna Hora (Republica Ceha) si AFEN (Romania), nu au raspuns cerintelor anuntului initial, iar firmele respective au fost automat descalificate.

Comisia interministeriala pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, a aprobat, in data de 29 iunie 2006, raportul de evaluare a scrisorilor de intentie primite. Procesul va continua cu discutii intre Comisia de evaluare si negociere si cele 13 companii/consortii selectate, in vederea clarificarii unor prevederi ale scrisorilor de intentie si a definitivarii modelului optim de finalizare, punere in functiune si operare a Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

Ulterior, societatile calificate vor prezenta oferte angajante pentru asocierea cu Societatea Nationala Nuclearelectrica la formarea societatii comerciale mixte care se va ocupa de constructia si operarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda. Rezultatul negocierilor de asociere va fi supus aprobarii Guvernului Romaniei.

Inceperea lucrarilor la Unitatea 4 va avea loc la un an dupa inceperea lucrarilor la Unitatea 3, iar cheltuielile totale de capital, inclusiv cheltuielile financiare, si dobanzile pe perioada constructiei, sunt de circa 1,4 miliarde Euro pentru Unitatea 3, respectiv, de circa 2,2 miliarde Euro pentru realizarea Unitatilor 3 si 4 intr-un singur proiect.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Chinezii investesc la Rovinari: acord CE Oltenia-China Huadian
Setari Cookie-uri