Potrivit legislatiei, procesul de autorizare a fuziunii cuprinde doua etape, prealabila si definitiva. Autorizarea definitiva va putea fi decisa numai dupa informarea participantilor cu privire la modalitatea si perioada de desfasurare a procesului de fuziune a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) si obtinerii acordului majoritatii participantilor.

La finele noiembrie 2013, potrivit datelor ASF, fondul Eureko ocupa locul 6 din 8 in topul de profil, cu active de 767,27 milioane de lei si 445.586 clienti. Fondul Vital numara 248.255 clienti si avea active nete de 402,92 milioane de lei.

La acceasi data, activele nete de pe Pilonul II insumau 13,56 miliarde de lei pentru 5,99 milioane de clienti. In ianuarie 2013, grupul olandez de asigurari Aegon a anuntat ca va prelua activitatile de asigurari de viata si pensii private ale Eureko Romania, parte a grupului financiar Achmea, de asemenea din Olanda, si le va integra in operatiunile Aegon de pe piata locala.

Aegon este activ in Romania din 2007, prin infiintarea companiei de pensii de pensii private obligatorii BT Aegon, rezultat al parteneriatului cu Banca Transilvania, iar in 2008 a lansat compania Aegon Asigurari de Viata.