Companiile romanesti de constructii cunosc foarte bine sistemul de licitatii din Romania, locul unde pretul cel mai mic primeaza in detrimentul unui plan bine pus la punct, care foloseste echipamente de calitate, iar acest lucru se datoreaza in special beneficiarului, care accepta astfel de oferte, sustine seful unei companii de constructii, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Razvan Ionescu (foto), directorul general al Viacon Technologies, companie spercializata in productia de parapeti pietonali, stalpi metalici sau panouri fonoabsorbante pentru retelele de drumuri si autostrazi, este de parere ca sistemul de licitatii are nevoie urgenta de schimbare intrucat favorizeaza proiectele cu pretul cel mai mic care nu ofera o garantie a calitatii lucrarilor de infrastructura si nu numai.

“Exista o deficienta a beneficiarului in a organiza licitatii. Ministerul Transportului si CNADNR trebuie sa alcatuiasca un set de conditii eliminatorii pentru participanti, dar si de a desemna un castigator pe criterii corecte si precis.Criteriul major in alegerea castigatorului unei licitatii este pretul mic, ceea ce este total gresit. Uniunea Europeana va schimba acest lucru. Beneficiarul publica practic un caiet de sarcini, unde un proiect este evaluat la un anumit pret, iar ofertantul vine cu o valoare chiar si cu pana la 40% mai mica decat plafonul stabilit de beneficiar. Este imposibil de spus ca o astfel de lucrare poate fi realizata corect. Beneficiarul are calcule, devize, un constructor nu poate veni chiar si cu jumatate din pretul stabilit initial. In cazul acesta nu putem vorbi de constructia unei autostrazi, ci de una a unui drum national”, a declarat pentru wall-street.ro – reprezentantul Viacon Technologies.

El apreciaza ca trebuie schimbate procedurile de selectie, legea privind achizitiile publice si legea privind organizarea licitatiilor.

“Problema este ca autoritatile statului sunt si foarte usor convinse de catre constructori de avantajele de a construi un proiect cu bani mai putini, insa nu realizeaza faptul ca o lucrare atat de ieftina nici nu va rezista in timp”, a precizat Ionescu.

El a mai declarat ca in cazul business-ului pe care il conduce, intarzierile de plata se ridica si la 8 luni, iar acest lucru afecteaza pe foarte multi producatori din aceasta industrie.

“Intarzierile de plata sunt cea mai mare problema in piata constructiilor din Romania. In cazul nostru, intarzierile de plata se ridica si la 8 luni, in conditiile in care avem si credite si alte datorii”.

2014 ar putea aduce revenirea in constructii, insa doar cu cateva conditii

Anul 2014 ar putea aduce o revenire pe segmentul constructiilor, iar acest lucru s-ar putea realiza doar daca vor fi luat o serie de masuri care sa stimuleze corect industria de profil, mai crede reprezentantul Viacon.
“Daca proiectele de infrastructura programate in acest vor demara in primavara, daca de la bugetul de stat se vor rabilita drumurile nationale si judenele, daca statul va veni cu proiecte viabile, intarzierile in demararea lucrarilor datorate contestatiilor se vor diminua, iar procedurile de atribuire a contractelor se vor schimba, vom recupera pierderile din 2013 si va urma o relansare a economiei”.

El a mai precizat ca daca anul 2014 va continua in acelasi ritm ca si in 2013 vor continua falimentele companiilor romanesti din domeniu ceea ce va fi foarte greu pentru intreaga piata.

“Noi am reusit sa supravietuim datorita companiei «mama», grupul norvegian SafeRoad, care are ca actionar majoritar la randul sau fondul de investitii Nordic Capital. Daca nu era grupul nu am fi reusit sa realizam investitiile de pana acum, dar nici sa atingem in 2012 un rulaj de 7 milioane de euro”, sustine Ionescu.

Viacon Technologies, parte a grupului norvegian SafeRoad, companie specializata pe productia de echipamente pentru retelele de infrastructura si canalizare, a finalizat zilele trecute o investitie de 3 milioane de euro derulata intr-o fabrica de stalpi metalici de iluminat pentru sosele, a doua facilitate de productie pe care grupul l-a inaugurat pe plan local in ultimiii doi ani.

Noua unitate de productie, devenita functionala in numai sase luni, are o suprafata de circa 800 de metri patrati si este situata in zona industriala “Tractorul” din Brasov.

Compania Viacon Technology a fost infiintata in anul 2010, iar doi ani mai tarziu inaugura pe plan local, in localitatea Prejmer, din vecinatatea orasului Brasov, prima facilitate de productie a structurilor metalice din otel ondulat, o investitie care a necesitat circa 1,2 milioane de euro.

La finalul anului 2012, compania a raportat un rulaj de aproximativ 7 milioane de euro, pentru ca in 2013 sa se confrunte cu o contractie a vanzarilor la nivel local.

Mai multe detalii despre business-ul Viacon Technologies puteti citi in articolul de aici.

Sursa foto: Patrick Vrabie | Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri