Indicatorii privind lichiditate si solvabilitatea Astra Asigurari vor fi de peste doua ori nivelul minim prevazut de legislatie, dupa prezentarea rezultatelor financiare consolidate ale anului 2013, potrivit companiei.

"Dupa prezentarea rezultatelor financiare consolidate la 31 decembrie 2013, principalii indicatori estimativi vor fi: coeficient lichiditate asigurari generale: 2,13 (fata de 1,00 minimul legal); active admise asigurari generale: 1,27 miliarde de lei; coeficient marja solvabilitate asigurari generale: 2,42 (fata de 1,00 minimul legal)", se arata intr-un comunicat al Astra Asigurari, scrie Mediafax.

De asemenea, se arata in comunicat, Astra Asigurari va avea un capital social de 436,9 milioane de lei.

"In functie de dezvoltarea companiei la nivel intern si international, actionarii companiei isi exprima disponibilitatea totala de a sustine activitatea cu majorari de capital pentru consolidarea si extinderea business-ului", se mai spune in comunicat.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului si Bursa de Valori Bucuresti, asiguratorul are un capital social de 192,7 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%.

Ambele companii sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Totodata, compania a decis sa-si auditeze rezultatele financiare consolidate cu una dintre cele mai mari patru firme de servicii profesionale din lume.

Potrivit datelor companiei transmise Bursei de Valori Bucuresti, rezultatele financiare ale societatii pentru anul 2012 au fost auditate de Societatea de Contabilitate, Expertiza si Consultanta Contabila - SOCECC SRL Bucuresti.

In comunicat se mai mentioneaza ca Astra a cumparat, la finalele anului 2013, subsidiara din Romania a grupului francez AXA.

"Aceasta tranzactie a fost aprobata de Consiliul Concurentei prin Decizia 56/23.12.2013. In prezent, Astra Asigurari asteapta aprobarea Autoritatii de Supraveghere Financiara din Romania", se mai spune in comunicat.

ASF suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA, conform legii.

Potrivit raportului prezentat de ASF privind situatia financiara a Astra Asigurari, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei.

ASF apreciaza ca exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune in raport.

De asemenea, se mentioneaza ca societatea avea la sfarsitul lunii noiembrie un numar de 74.000 de dosare de dauna avizate si nelichidate, adica neplatite. Potrivit autoritatii de supraveghere, Astra a transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluata si printr-un plasament catre reasiguratori fara rating (Panamerican Re - Insulele Cayman si piata CSI). In acelasi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurari "non-traditionale", fara transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situatiilor financiare si a indicatorilor financiari.

Cu doar cateva zile inainte de infiintarea ASF, in aprilie 2013, fosta institutie de supraveghere, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, a cerut companiei Astra sa implementeze pana la finele anului trecut un plan de masuri, pe care societatea nu l-ar fi dus la indeplinire, potrivit unor surse din ASF.

Raportul ASF aminteste ca Astra Asigurari este cel mai mare asigurator din piata, iar falimentul ar pune in pericol chiar societati de stat. Printre companiile asigurate de Astra, ASF enumera Aeroportul Henri Coanda, flota Tarom, Blue Air, aeroporturile din Timisoara si Constanta, Romaero, Autoritatea Aeronautica Romana, flota Postei Romane, flota maritima a Group Grimaldi.

ASF mai mentioneaza ca in primele noua luni din 2013 Astra Asigurari a cedat in reasigurare aproximativ 30% din primele subscrise, respectiv 230 de milioane lei, iar 80% din reasigurare a fost realizata cu asiguratorul off-shore Panamerican Re din Insulele Cayman.

Un alt element notat in raport il reprezinta un imprumut acordat de compania de asigurari grupului Nova Trade, din care face parte si Astra, respectiv 105,3 milioane lei catre Medien Holding Srl.

La finele anului trecut, Astra a pierdut in prima instanta un proces cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, care a solicitat executarea unei polite emise in favoarea Romstrade, aflata in insolventa, pentru realizarea unui tronson de autostrada. Instanta a obligat Astra sa plateasca aproape 100 de milioane de lei, iar CNADNR a pus sechestru pe conturile companiei de asigurari. Procesul este in faza de apel la Curtea de Apel Bucuresti.

Raportul ASF nu indica acest litigiu, ceea ce sugereaza ca in cazul in care Astra pierde irevocabil la Curtea de Apel Bucuresti va trebui sa constituie rezerve suplimentare pentru sumele respective.
CNADNR nu a oferit detalii privind litigiul cu Astra Asigurari.

La constituirea tabelului preliminar al creantelor la Romstrade, elaborat de Casa de Insolventa Transilvania, CNADNR a solicitat 1,3 miliarde lei (circa 290 milioane euro), suma din care 1,08 miliarde de lei au fost acceptate sub conditie.

Avand in vedere relatia contractuala intre Romstrade si Astra este posibil ca CNADNR sa ceara executarea si a altor polite pentru a-si acoperi pierderile.

Premierul Victor Ponta a mers, joi seara, la sediul Bancii Nationale a Romaniei, unde a avut o discutie cu reprezentantii BNR, inclusiv cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), ministrul Finantelor Daniel Chitoiu si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precum si alti reprezentanti ai institutiilor cu atributii in zona financiar-bancara, surse guvernamentale precizand ca unul dintre subiecte a fost situatia Astra Asigurari, cea mai mare societate de asigurari din piata.

Ponta a discutat si despre acest subiect, premierul opinand ca din punct de vedere legal cei care au cunostinta de fapte care prezinta indicii de infractiune au obligatia sa sesizeze Parchetul, au relatat surse prezente la discutie.

Vineri, televiziunea RTV, detinuta de Sebastian Ghita, a relatat ca ASF si Banca Nationala cer sesizarea DNA pentru nereguli descoperite la societatea de asigurari Astra, care risca intrarea in faliment.

Potrivit RTV, Astra a platit partial daune sau a respins nejustificat dosare, o alta problema majora descoperita de ASF fiind reasigurarea politelor catre o firma fantoma din insulele Cayman.

In urma acestei stiri tv, ASF a transmis, vineri, un comunicat in care precizeaza ca isi rezerva dreptul sa nu disemineze public informatii referitoare la controalele in derulare, mentionand in acelasi timp ca nu a sesizat DNA.

"Mass-media si publicul au acces la rezultatele controalelor, in conditiile legii si ale normelor ASF, atunci cand acestea sunt finalizate. Procesul de control include printre alte etape: controlul efectiv, redactarea raportului de control, instiintarea societatilor de asigurare in privinta raportului de control, masurile propuse de echipa de control, dezbaterea raportului de control si a masurilor propuse de catre forul de conducere al ASF (Consiliul ASF), luarea hotararilor de catre Consiliul ASF, transpunerea hotararilor in decizii ale Consiliului ASF, instiintarea societatilor de asigurare in privinta deciziilor luate, diseminarea, in conditiile legii, a deciziilor luate de catre Consiliul ASF", se arata in comunicatul ASF.

ASF a mai precizat ca nu comunica rezultatele controalelor decat in momentul in care intregul proces al actului de control este finalizat, iar comunicarile catre public in privinta deciziilor cu efecte de amploare asupra pietei supravegheate sunt transmise numai dupa ce au fost aduse la cunostinta celor sanctionati (societati de asigurare sau persoane din conducerea societatilor de asigurare).

"ASF infirma informatiile publicate de postul de televiziune RTV potrivit carora, impreuna cu BNR, ar fi sesizat DNA in legatura cu societatea ASTRA si solicita mass-media sa trateze cu responsabilitate subiectele care tin de piata financiara. ASF isi rezerva dreptul de a sesiza institutiile statului in privinta unor aspecte care fac obiectul activitatii altor institutii, simultan cu luarea unor decizii, dar astfel de aspecte nu sunt comunicate de catre ASF avand in vedere tocmai sensibilitatea pietelor financiare non-bancare", se mai spune in comunicatul institutiei.

Autoritatea apreciaza ca afirmatii de genul ''sute de mii de romani sunt in pericol sa ramana fara RCA'' sau ''sute de mii de romani nu vor fi despagubiti in cazul unor accidente'', publicate vineri de Romania TV, "sunt mincinoase si lipsite de responsabilitate".

"ASF precizeaza ca toate politele RCA emise de societatile de asigurare care au acest drept sunt valabile de la momentul emiterii pana la momentul expirarii", se spune in incheierea comunicatului.

BNR nu a dorit sa comenteze pe aceasta tema. “BNR nu comenteaza deciziile care intervin in relatiile cu alte institutii”, a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.

Omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurari, a declarat ca exista doar controale de rutina derulate de ASF la compania de asigurari si ca se asteapta ca ASF si BNR sa dezminta informatia privind sesizarea DNA.

"Asta este o aiureala. Nu, nu, nu, este al Romania TV, nu stiu de ce au scos-o. Stati putin, asteptati, sa vedeti ca ASF-ul trebuie sa dezminta, si BNR trebuie sa dezminta, pentru ca nu pot sta cu chestia asta. Asteptati. Si noi asteptam", a spus Adamescu.

Omul de afaceri a precizat ca, daca va fi nevoie, compania Astra va transmite un comunicat de presa.

"Eu nu stiu de unde au scos nebunia asta. L-am sunat pe Sebi (Sebastian Ghita -n.r.). El este in strainatate. Asta este. Nu este nimic adevarat. Asteptati sa vedem ce spune ASF-ul. Ei trebuie sa ia pozitia asta. Este o distrugere a pietei de asigurari, este incredibil, este o nebunie", a spus Adamescu.

In ceea ce priveste controlul derulat de ASF la Astra Asigurari, Adamescu a afirmat ca au fost vizate deficiente in activitate, dar care se regasesc continuu la toti asiguratorii si la sfarsit se face un plan de masuri.

Intrebat daca societatea de asigurari a respectat planul de masuri solicitat de CSA in aprilie anul trecut, Adamescu a afirmat ca masurile au fost cu siguranta puse in aplicare, fiind vorba de "zeci de puncte, nimicuri, chestii de asigurare".

Ulterior, Adamescu a aratat ca nu poate mentiona niciuna din principalele masuri pe care trebuia sa le indeplineasca Astra pana la finele anului trecut, intrucat el este doar actionar, nu si manager al companiei de asigurari.

"Sigur, sigur, au fost puse in aplicare (...) Nu pot sa va spun. Eu sunt presedintele Consiliului ... Eu nu sunt manager acolo, nu stiu, eu stiu putin mai bine ca dumneavoastra, eu sunt actionarul, eu am actiunile firmei, eu nu lucrez in firma aia (...) Cand esti presedintele Consiliului de Supraveghere nu lucrezi in firma, te vezi o data la doua luni si vezi ce-i acolo", a continuat Adamescu.

Proprietarul Astra a insistat ca trebuie asteptata pozitia Autoritatii pentru Supraveghere Financiara, pentru ca cel mai probabil este "un foc de paie, stilul balcanic".

"Domnule, eu vreau numai sa va spun sa fiti foarte atent cu chestia asta, verificati aceasta bomba a astora, vedeti ce zice ASF-ul pentru ca este o aberatie. Eu ce vreau sa va spun este ca este cea mai mare asigurare (companie de asigurare - n.r.) si are 4,6 milioane de asigurati", a incheiat Adamescu.

Cu cateva ore inainte de intalnirea de joi seara de la BNR cu Victor Ponta si cu conducerea ASF, guvernatorul Mugur Isarescu declarase ca este necesara o cooperare formalizata cat mai repede din punct de vedere legal intre institutiile de supraveghere din domeniul financiar-bancar, iar principala problema o va reprezenta riscul reputational, care poate genera panica in intreg sistemul financiar.

"Exista riscul reputational. Cand ne vom vedea in cadrul legal, in acest comitet de risc sistemic, una dintre probleme este riscul reputational, pentru ca in astfel de momente tensionate, pentru publicul larg, ca e piata de capital, ca e fond, ca e banca, noi am trait asta in 2000 (...) panica se poate raspandi foarte repede", a spus Isarescu, intrebat cum vede ca se resimte in sistemul financiar situatia de la casa de brokeraj Harinvest, in care este implicata si divizia de brokeraj a unei banci.

Dupa ce a fost publicata stirea ca ASF suspecteaza ca Astra Asigurari a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, ASF a transmis, vineri noaptea, un comunicat prin care anunta ca documentele interne ale institutiei rezultate din activitatea de supraveghere sunt strict pentru uzul ASF si al institutiilor cu care coopereaza institutional, iar sesizarea de catre alte institutii a organelor de cercetare face obiectul activitatii si eventualei comunicari ale acelor institutii.

"Documentele interne ale ASF rezultate din activitatea de supraveghere a sectorului asigurari sunt strict pentru uzul ASF si al institutiilor cu care Autoritatea coopereaza institutional. Ele nu sunt publice, fiind comunicate doar deciziile care sunt luate inclusiv pe baza unor astfel de documente", precizeaza Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Potrivit ASF, nu exista pana in acest moment un document precum cel pe care Mediafax il citeaza care sa fi fost aprobat, analizat sau adoptat de catre Consiliul ASF - organismul decizional al Autoritatii de Supraveghere Financiara.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara, in comunicarile sale, transmite doar deciziile luate de catre ASF. Sesizarea de catre alte institutii ale statului a organelor de cercetare face obiectul activitatii si eventualei comunicari ale acelor institutii, in conditiile legii", se mai spune in comunicatul ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiara transmite industriei asigurarilor si asiguratilor ca trateaza cu toata seriozitatea si cu "maxima responsabilitate" elementele care reies din procesul de supraveghere a societatilor de asigurare.

"In cazul aparitiei unor disfunctionalitati pentru o societate de asigurare, ASF are toate parghiile legale pentru ca efectele asupra asiguratilor sa fie limitate. De aceea, asa cum am transmis si in comunicatul din dimineata zilei de 7 februarie, afirmatii de genul «sute de mii de romani risca sa ramana fara RCA» sunt neadevarate si lipsite de responsabilitate. ASF precizeaza ca toate politele RCA emise de catre societatile de asigurare care au acest drept sunt valabile de la momentul emiterii pana la momentul expirarii", se mai arata in comunicat ASF.

Astra Asigurari a fost infiintata in anul 1991 si este cel mai mare asigurator roman dupa nivelul primelor subscrise in 2012, care au atins 1,13 miliarde de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri