Plenul Senatului a adoptat, marti, o serie de observatii, facute de presedintele Traian Basescu, la Legea terenurilor agricole, printre care desfiintarea autoritatii care reglementa piata funciara, dar si instituirea dreptului de preemtiune in numele statului.

Senatorii au adoptat, cu 104 voturi "pentru", 13 voturi "impotriva" si 15 abtineri, raportul Comisiei de agricultura prin care a fost amendat proiectul de lege initial propus de Guvern. Actul normativ urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor in calitate de for decizional, potrivit Mediafax.

La dezbaterile din plenul Senatului, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Valentin Soneriu a precizat ca Guvernul sustine varianta amendata a proiectului de act normativ. El a mentionat ca a fost necesara redenumirea titlului legii initiale, precum si renuntarea la infiintarea Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, prin reorganizarea ADS.

Soneriu a mai precizat ca in proiectul de lege amendat se mentioneaza expres faptul ca exercitarea dreptului de preemtiune se face in numele statului. "S-a instituit o procedura de verificare si de exercitare a dreptului de preemtiune clara si detaliata si s-a avut in vedere in special evitarea prelungirii termenului in care preemtorul anunta acceptarea ofertei", a mai precizat Soneriu.

Senator UDMR Tanczos Barna a sustinut ca liberalizarea totala a pietei funciare ar fi o greseala in acest moment pentru cetatenii romani, care au nevoie de o protectie din partea statului. Pe de alta parte, el a atras atentia ca legea instituie un mecanism complicat, care va fi greu de inteles de fermierii romani.

"Asa cum a trecut de comisie aceasta lege, presupune o procedura aproape imposibil de inteles pentru fermieri, pentru taranul simplu care trebuia sa vanda pamant. In momentul in care vine sa-si inregistreze oferta de vanzare trebuie sa vina cu lista preemtorilor, deci ar trebui sa-i stie el pe toti coproprietarii, pe toti vecinii din tarlaua respectiva ca sa completeze o lista care este imposibil de completat pentru un fermier", a mai spus senatorul UDMR.

Unul dintre amendamentele la actul normativ prevede ca "cetatenii si persoanele juridice apartinand unui stat membru al Uniunii Europene sau statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European pot achizitiona teren agricol in Romania in conditii de reciprocitate".

De asemenea, dreptul de preemtiune pentru cumpararea terenului are valabilitate de 30 de zile. Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului, recent, reexaminarea Legii care reglementeaza cumpararea de terenuri de catre cetatenii europeni.

Presedintele mentiona in cerere faptul ca articolul. 2 alineat (2) stabileste ca "prevederile prezentei legi se aplica cetatenilor romani, respectiv cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)…" si "persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)".

"Aceasta reglementare nu este clara, intrucat trebuie prevazut expres daca legea se aplica si persoanelor juridice avand nationalitatea romana sau numai persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decat cele romane", se preciza in cerere, adaugandu-se ca aceasta mentiune "este utila deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil si previzibil".

Ulterior, presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului o completare la cererea de reexaminare a legii privind terenurile, mentionand ca cetatenii si persoanele juridice din UE ar trebui sa poata cumpara terenuri extravilane in aceleasi conditii in care romanii pot cumpara terenuri in statele UE.

Potrivit presedintelui, instituirea unei asemenea reglementari nu este de natura sa creeze o restrictie in privinta achizitionarii de terenuri agricole in Romania de catre cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene ori de catre persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, ci urmareste sa ofere conditii legale similare in cadrul sistemul legislativ european.

Conform Tratatului de aderare la UE, Romania s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel incat cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri