Criza din Ucraina ne da posibilitatea sa aratam ca Romania este altfel, dar situatia trebuie gestionata foarte bine, prin intelegerea modului in care un investitor strain se uita in regiune, a declarat Steven van Groningen, vicepresedintele Consiliului Investitorilor Straini, scrie Mediafax.

"Criza din Ucraina, dar intr-un fel si situatia din alte tari din jurul nostru, ne afecteaza intr-un anumit fel pentru ca in mod constant trebuie sa explicam de ce asa ceva nu se poate intampla si in Romania. Chiar daca eu cred ca ceea ce se intampla ne ofera posibilitatea sa aratam ca suntem altfel, totusi situatia trebuie gestionata. Trebuie sa intelegem cum se uita un investitor financiar sau strain din strainatate in regiune. Si trebuie sa gestionam aceasta situatie foarte bine. De aceea, cred ca este foarte important sa cream un mediu predictibil cand vine vorba despre orice schimbare legislativa in Romania. Noi in Romania ne uitam intr-un anumit fel la acest aspect, dar cineva din New York poate sa se intrebe: dar asta nu este acelasi lucru care se intampla in Ucraina?", a spus van Groningen, care ocupa si functia de secretarul general al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, organizatie care include cele mai importante patru organizatii de investitori din Romania.

El a adaugat ca evenimentele din Ucraina nu vor avea un impact direct asupra pietei locale.

Investitorii continua sa se retraga in masa din Ucraina, in contextul escaladarii violentelor dintre protestatari si fortele de ordine loiale presedintelui Viktor Ianukovici, cu scaderi puternice pentru grivna si costuri de finantare aproape de maxime record. Protestele au inceput in urma cu trei luni, dupa ce Ianukovici a decis sa se retraga dintr-un acord de liber schimb cu UE, optand pentru apropierea de Rusia, care a oferit o linie de finantare de 15 miliarde de dolari. Miscarile de strada nu sunt izolate in Kiev, inregistrandu-se incidente in cel putin alte trei orase importante din vestul tarii.

Randamentele de referinta ale obligatiunilor guvernului ucrainean sunt aproape de maxime record pe piata secundara, iar grivna s-a prabusit cu peste 7% de la inceputul lui 2014, la minimul ultimilor cinci ani, in pofida finantarii primite de stat de la Rusia. Rezervele bancii centrale au atins cel mai redus nivel din ultimii opt ani, in urma eforturilor de a limita declinul monedei nationale. Autoritatle au introdus recent restrictii asupra tranzactiilor financiare cu valuta, in incercarea de a frana retragerile de capital.

Steven van Groningen: Taxa pe...
Citeste si: Cine va plati taxa pe activele bancare? Bancile doar o colecteaza!


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Raiffeisen si-a lansat noile aplicatii de mobile si internet banking