Dupa scandalul cianurilor din 2000 si inchiderea minelor de la Hunedoara in iarna acestui an, australienii de la Eurogold si britanicii de la Oxus Gold isi disputa deconturi de 13 mil. euro. TransGold SA, compania gasita responsabila pentru dezastrul ecologic, este detinuta in proportie de 50% de Eurogold, iar alte 45 de procente se afla in posesia statului roman. In urma incidentului de pe Tisa, autoritatile ungare au cerut statului roman despagubiri in valoare de 140 milioane de dolari, insa aceasta solicitare nu a fost inca solutionata

Zacamintele aurifere din Transilvania reprezinta o afacere extrem de controversata la aceasta ora. Dupa scandalul cianurilor din 2000 si inchiderea minelor de la Hunedoara in iarna acestui an, doua firme din Australia si Marea Britanie isi disputa deconturi de 13 mil. euro.
Compania miniera australiana Eurogold Ltd a inceput discutiile cu britanicii de la Oxus Gold pentru a rezolva disputa asupra celor 22 milioane de dolari australieni, adica aproape 13 milioane de euro, atat cat valoreaza licentele de exploatare detinute in Romania si Ucraina de compania australiana. Oxus Gold s-a retras definitiv din afacerea preluata de la australieni in data de 30 iunie, cu doar o zi inainte de intrarea in vigoare a contractului de vanzare a exploatatiilor miniere din Hunedoara, informeaza portalul economic AFX News.

Compania miniera britanica Oxus anuntase inca de la finele anului trecut ca va renunta la planurile sale de preluare a activelor detinute de compania miniera australiana Esmeralda (actualul Eurogold) la exploatarile aurifere din Romania si Ucraina, odata ce minele aurifere din Hunedoara au devenit neatractive, ca urmare a implicarii in scandalul cianurilor din anul 2000. Britanicii, insa, nu au prezentat nici un motiv oficial pentru renuntarea la tranzactia de 17,34 milioane de lire sterline, adica aproape 30 milioane de dolari, anuntata la data de 14 iulie 2005.

La acea data, compania Oxus anuntase ca va prelua titlurile firmei Explorer, divizia romaneasca de exploatare, care controleaza jumatate din actiunile TransGold si care detine o unitate de exploatare la Baia Mare.

Cianura cu iz de joint venture

TransGold, la acea data subsidiara a companiei Esmeralda, este compania gasita responsabila pentru dezastrul ecologic din anul 2000, atunci cand au fost deversate in raurile Somes, Lapus, Tisa si in Dunare peste 100 de tone de substante otravitoare.

Poluarea masiva a raurilor cu cianura a implicat Romania intr-un scandal international care nu s-a stins inca. Dupa dezastrul de la Baia Mare, Esmeralda si-a schimbat numele in Eurogold, schimbare care nu a presupus nici o modificare la nivelul actionariatului sau al managementului firmei. Mai mult, singura masura luata de Tribunalul municipal din Budapesta impotriva acestei societati a fost reducerea productiei la 85% din capacitate.

In urma incidentului, autoritatile ungare au cerut statului roman despagubiri in valoare de 140 milioane de dolari, insa aceasta solicitare nu a fost deocamdata solutionata.

De altfel, mina de la Hunedoara a fost inchisa in luna februarie a acestui an, dupa ce australienii de la Eurogold au declarat ca in cadrul exploatarii au fost inregistrate mai multe defectiuni la aparatura de exploatare.

Eurogold sustinea la acea data ca Transgold, care se afla in proprietatea comuna a firmei australiene si a statului roman, nu ar fi putut supravietui fara sprijin financiar din partea creditorului privat, Banca UniCredit SA, sau a partii romane.

Mina era oricum in pragul falimentului inainte de inchiderea oficiala, iar Eurogold a declarat ca nu mai este dispusa sa finanteze TransGold, care ii datora deja 2,9 milioane de dolari.

Eurogold ramane in Ucraina

Eurogold este o companie australiana, listata la Burse din Australia si Marea Britanie. Oxus Gold este o companie britanica ce detine in prezent 17,44% din capitalul Eurogold, adica 43 de milioane de actiuni.
In luna iulie a anului trecut, britanicii de la Oxus Gold estimau ca vor deveni un important producator de aur in regiune pana in 2006, cu o cantitate de cam 200 mii de uncii extrase din exploatatiile pe care le controleaza in Romania, Ucraina, Kirgizstan si Uzbekistan.

Obiectul de activitate al companiei TransGold este extragerea si prelucrarea minereurilor neferoase si rare din iazurile de decantare Meda, adica 4,43 milioane de tone de steril, iazul Flotatia Centrala, de 10,05 milioane de steril si Bozanta - 8,5 milioane de tone de aur extractibil.

Pe langa recuperarea metalelor pretioase din iazurile de decantare, TransGold preia minereurile aurifere de la Remin si Minvest, societati de extragere a minereului de aur romanesti, metale pretioase pe care le exporta apoi in Anglia si Elvetia.

TransGold SA este detinuta in proportie de 50% de Eurogold, iar alte 45 de procente se afla in posesia statului roman, din acest calcul rezultand o pierdere directa din calitatea de actionar pe care o are statul, in conditiile in care mina este inchisa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri