Symmetrica, unul dintre cei mai mari producatori de borduri si pavele din Romania, a raportat o crestere cu 7% a business-ului in 2013 atat in valoare, cat si in volum, in timp ce piata de profil a inregistrat o stagnare.

„Cu toate ca piata de profil s-a mentinut, in 2013 am reusit sa inregistram o crestere a business-ului atat in valoare, cat si in volum, ajungand la o cifra de afaceri de 68,1 milioane de lei (15,4 milioane de euro), comparativ cu 63,3 milioane de lei (peste 14 milioane de euro) in anul precedent”, a declarat Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica.
Reprezentantul companiei a subliniat, de asemenea, ca anul trecut compania a inregistrat si o crestere usoara a cotei de piata, la 24%, fata de 22% in 2012.
Potrivit lui Sebastian Bobu, evolutia Symmetrica a fost sustinuta, in primul rand, de majorarea productiei ca urmare a inaugurarii celor doua fabrici noi in 2012, la Prejmer (Brasov) si Sintereag (Bistrita), in 2013 compania ajungand la o capacitate de productie de 11.500 m de produse pe zi.. Mai mult, acoperirea geografica s-a ridicat la peste 80% din teritoriul tarii.
De asemenea, printre alti factori care au contribuit la dezvoltarea business-ului Symmetrica in 2013 se numara cresterea echipei de vanzari, dar si diversificarea portofoliului prin lansarea unor noi game de produse.
In ceea ce priveste mixul de produse vandute, in 2013 Symmetrica a inregistrat o crestere pe segmentul de borduri si rigole, acestea ocupand un procent mai mare in totalul vanzarilor fata de anii trecuti.

Lipsa proiectelor de infrastructura majore, impact negativ in evolutia pietei

Potrivit reprezentantului Symmetrica, instabilitatea politica, lipsa unor proiecte de infrastructura majore si lipsa capacitatii de atragere a fondurilor europene se regasesc printre principalele cauze care au condus la stagnarea pietei de profil in 2013.
Astfel, piata de pavele, borduri si rigole din Romania a atins in 2013 aproximativ acelasi nivel ca si in anul precedent, avand un volum de circa 12 milioane de metri si o valoare de aproximativ 66 de milioane de euro.
„Cu toate ca, la nivel de piata, vanzarile din 2013 au fost sustinute de proiectele publice de reabilitare a trotuarelor, pietelor si zonelor pietonale, lipsa unor investitii mai mari in infrastructura a determinat mentinerea acesteia la acelasi nivel din 2012. Astfel, principala masura pe care ar trebui sa o ia in considerare autoritatile pentru a impulsiona atat piata de pavaje, cat si intrega piata de constructii ar fi alocarea de fonduri mai generoase pentru proiectele majore de infrastructura”, a subliniat reprezentantul companiei.
Referitor la evolutia pietei de profil din acest an, Sebastian Bobu estimeaza ca volumul produselor livrate se va mentine la nivelul ultimilor doi ani, 2014 putand aduce si o stagnare a pretului pentru pavele si borduri, dupa ce in 2013 s-a inregistrat o usoara crestere in acest sens.

Planuri pentru 2014

Planurile Symmetrica pentru anul in curs vizeaza, in primul rand, mentinerea cotei de piata cel putin la nivelul actual, dar si imbunatatirea capacitatilor de productie in vederea cresterii prezentei la nivel teritorial.
“In conditiile unei piete inca incerte este foarte dificil sa facem estimari cu privire la evolutia business-ului din acest an. In principiu, in 2014 ne propunem sa atingem o cifra de afaceri asemanatoare celei de anul trecut, pastrarea nivelului actual de dezvoltare reprezentand o realizare pozitiva intr-un context economic dificil”, a mai adaugat Sebastian Bobu.
In plus, in 2014 Symmetrica mizeaza pe un numar cat mai mare de proiecte, dupa ce in 2013 pe langa lucrarile din Iasi, Cluj-Napoca, Bucuresti, Suceava, Bacau, Sibiu sau Ploiesti, compania a livrat peste 30.000 de metri de produse pentru un proiect extern ce a fost finalizat in Ungheni, Republica Moldova.

Symmetrica este unul dintre cei mai mari producatori de borduri si pavele din Romania, compania fiind infiintata in anul 1994.

Prima fabrica Symmetrica a fost inaugurata in 1999 la Veresti, judetul Suceava, urmata apoi de unitatile de productie de la Podu Iloaiei, judetul Iasi (2010), si Bolintin Vale, in apropiere de Bucuresti (2011). In 2012, compania a deschis doua noi unitati de productie, la Prejmer, judetul Brasov si la Sintereag, judetul Bistrita.

Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele si borduri se numara Arena Nationala, parcul balnear din statiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcari cu pavele ecologice in Bucuresti etc. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de strazi, trotuare si parcuri ecologice din intreaga tara.

Principalii concurenti ai Symmetrica la nivel local sunt Elis Pavaje si Semmelrock, parte a grupului austriac Wienerberger.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri