Posta Romana a incheiat anul 2013 cu o pierdere din activitatea de exploatare de 27,62 milioane de lei, de peste noua ori mai mare decat nivelul estimat in bugetul de venituri si cheltuieli al companiei, in care era estimat un rezultat negativ de 2,99 milioane de lei.

Anul trecut, potrivit datelor preliminate ale companiei, Posta Romana a consemnat venituri din exploatare de 1,166 miliarde de lei si cheltuieli din exploatare de 1,193 miliarde de lei. "La nivelul anului trecut realizãrile sunt preliminate in sensul cã s-au inregistrat toate documentele contabile aferente anului 2013, mai putin anumite cheltuieli ocazionate de inchiderea anului, provizioane si alte ajustari ce se pot face in urma auditului financiar independent, efectuat de Deloitte Audit", potrvit reprezentantilor companiei.

Prin HG 253/2013, Guverul a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli al operatorului postal pentru anul trecut. Potrivit documentului, veniturile din exploatare ale companiei au fost estimate la 1,231 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile de exploatare ar fi trebuit sa atinga 1,234 miliarde de lei. De asemenea, veniturile totale ale Postei urmau sa ajunga la 1,256 miliarde de lei, iar cheltuilelile totale la acelasi nivel.

Practic, compania ar fi trebuit sa incheie anul 2013 cu un rezultat brut egal cu zero, dupa ce in perioada 2009-2012 a acumulat pierderi de 532,9 milioane de lei, desi in fiecare an bugetul a fost construit pe profit. Ultimul an in care compania a obtinut profit a fost 2008, cand rezultatul brut a fost pozitiv, dar de zece ori mai redus decat estimarea din buget, scrie Mediafax.

La venituri totale realizate de 1,459 miliarde de lei, compania a incheiat anul 2008 cu un castig brut de 4,56 milioane de lei, comparativ cu estimarea de 44,2 milioane de lei. Pentru acest an, conform bugetului aprobat de Guvern in luna februarie, Posta Romana si-a propus venituri totale de 1,194 miliarde de lei si cheltuieli totale de 1,184 miliarde de lei.

Rezultatul brut a fost estimat la 10 milioane de lei. De asemenea, veniturile din exploatare au fost previzionate la 1,178 miliarde de lei, iar cheltuielile din exploatare la 1,163 miliarde de lei. Cu un buget caracterizat ca fiind auster, Posta Romana va investi in acest an suma de 54,76 milioane de lei, de la un nivel realizat de 13,24 milioane de lei in 2013, fondurile alocate urmand sa contribuie la dezvoltarea companiei si la sporirea veniturilor, spun reprezentantii operatorului.

"Astfel, banii se vor duce pentru dotarea flotei auto, informatizarea retelei, asigurarea legaturii VPN, inaugurarea noilor oficii de tip business, sisteme de securitate si ale investitii strict necesare cresterii calitatii exploatarii postale", potrivit reprezentantilor Postei.

In privinta personalului, Posta estimeaza un numar de angajati pentru acest an de aproximativ 27.000 de salariati, comparativ cu 27.451 la 31 decembrie 2013. Anul trecut, operatorul postal si-a redus personalul cu 16%, reprezentand aproximativ 5.400 de angajati, de la 32.887 salariati la 27.451 angajati.

In urma masurilor de reorganizare a activitatii si reducere a personalului, Posta Romana a obtinut in ultimul trimestru al anului 2013 un profit operational de 15,1 milioane de lei. Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritoriala de 5.700 de unitati.

Actionarii companiei sunt statul roman - 75% si Fondul Proprietatea - 25%. Compania avea la sfarsitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, in crestere cu 2,9% fata de 2011, potrivit datelor din bilantul companiei.
Posta Romana va fi privatizata in acest an, termenul pentru depunerea ofertelor de privatizare fiind stabilit pentru 30 iunie.

Statul a mai incercat sa vanda compania in prima parte a anului trecut, dar niciun potential investitor nu a cumparat caietul de sarcini pana la expirarea termenului, 28 mai 2013. Directorul general al Postei, Ion Smeeianu, a declarat, la acea vreme, ca situatia financiara negativa a companiei si datoria stabilita de ANAF au avut ca efect aparitia unei reticente din partea potentialilor investitori.

In septembrie 2013, Guvernul a aprobat transformarea in actiuni a creantelor statului fata de Posta Romana, inainte de privatizarea companiei, care va fi realizata prin preluarea de catre investitor a 51% din actiuni in urma unei majorari de capital.

Noile actiuni emise vor fi oferite spre subscriere investitorului selectat, in vederea dobandirii cotei de 51% din capitalul social, precum si actionarului existent Fondul Proprietatea, pentru mentinerea cotei sale de participatie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinta. Fostul ministru pentru Societatea Informationala Dan Nica a declarat recent ca spera ca in cursul acestei luni statul sa obtina de la Comisia Europeana avizul provizoriu pentru conversia datoriilor Postei in actiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri