Romanii sunt prudenti si au invatat sa-si gestioneze mai bine bugetul de cumparaturi, in pofida scumpirilor continue, arata Nielsen, potrivit careia valoarea pietei FMCG a crescut cu 1,9% anul trecut, sustinuta de consumul de alimente, marci private si pe canale, de supermarketuri si discounteri, scrie Mediafax.

Potrivit firmei de cercetare, un roman a cheltuit anul trecut, in medie, 779 lei pe luna pentru produse alimentare, de bacanie si ingrijire personala, valoare similara cu cea din 2012, din care 488 lei au fost alocati pentru alimente proaspete (legume, fructe, carne, lactate, peste).

"In ciuda cresterii continue a preturilor, cumparatorii par a fi gasit modalitatile potrivite de a-si distribui bugetul astfel incat sa fie afectati cat mai putin de fluctuatiile economice. Ca urmare, cumparatorul anului 2013 pare sa isi gaseasca echilibrul in deciziile de zi cu zi, in ceea ce priveste frecventa mai mare fata de acum 2-3 ani pentru cumparaturile principale si de completare si numarul de magazine vizitate in ultimele 4 saptamani", a declarat Catalina Laschon, directorul departamentului de cercetare a consumatorului al Nielsen Romania.

Perceptia asupra cresterii preturilor la alimente este in linie cu cea din anii 2012 si 2011, respectiv 87% dintre romani au constat o crestere a preturilor anul trecut, 12% spun ca acestea au stagnat, iar 1% ca au scazut.

In 2013 s-a constat o scadere a ponderii romanilor care spun ca au cumparat doar lucruri de stricta necesitate (56% vs. 62% in 2012), cantitati mai mici per total (29% vs. 31% in 2012), au cautat promotiile (23% vs. 26%) si au schimbat marcile cu unele mai ieftine (11% vs. 17% in 2012). De asemenea, ponderea romanilor care au declarat ca nu sunt afectati de cresterea preturilor a crescut anul trecut la 11%, de la 7% in anul anterior.

"In 2013, desi perceptia asupra cresterii preturilor a ramas constanta fata de anii anteriori, comportamentul cumparatorului pare sa se fi schimbat in privinta unor aspecte. In acest sens, respondentii au declarat ca au cumparat doar lucruri de stricta necesitate intr-o mai mica masura in comparatie cu valul anterior. Acest lucru poate fi un semn al obisnuintei consumatorului cu preturile in crestere continua, mai ales ca, fata de anul precedent, a crescut semnificativ numarul celor care declara ca nu sunt afectati de cresterea preturilor la alimente", a adaugat reprezentantul Nielsen.

Anul trecut, singura crestere in consum a venit din zona categoriilor alimentare, a caror pondere la nivelul intregii piete FMCG a crescut cu 1,1 puncte procentuale, la 54%. In acelasi timp, ponderea produselor nealimentare a stagnat la nivelul de 16%, iar a bauturilor a scazut cu 1,1 puncte procentuale, la 30% din total piata.

"Singura crestere pe care o vedem in FMCG este in valoare, insa in cazul majoritatii categoriilor este in linie cu inflatia, ceea ce se traduce de fapt, intr-o stagnare a volumelor (cu exceptia marcilor private)", a aratat Catalina Laschon.

Vanzarile de produse sub marca privata a retailerilor au crescut in valoare cu 27,5% anul trecut, la 4,34 miliarde lei (982 milioane euro), ajungand sa detina 13% din valoare pietei de profil. Aceasta crestere a fost sustinuta in mare parte de discounteri (Lidl, Penny&XXL), care cumuleaza 62% din vanzarile de marci private. Acestea detin o pondere de 80% din totalul produselor comercializate in cazul Lidl si 20% in cazul Penny&XXL, potrivit datelor publicate de retaileri.

De altfel, segmentul discounteri si cel de supermarketuri (Mega Image, Profi, Billa) au inregistrat anul trecut cresteri de 23% si respectiv 17%, sustinand astfel cresterea pietei FMCG. Anul trecut, supermarketurile, magazinele de proximitate si discounterii au cumulat peste 95% din cele 270 de magazine deschise anul trecut.

In acelasi timp, brandurile au avut un regres de 1%.

"Si in randul celor mai vandute categorii, observam aceeasi crestere din directia marcilor private", mai spune Catalina Laschon.

In ceea ce priveste componenta pietei de FMCG, cele mai mari ponderi sunt detinute de bauturile non-alcoolice, bere, carne si lactate, urmate de cafea, ciocolata, detergenti, snacks-uri, ulei comestibil si bauturi alcoolice.

Potrivit Nielsen, cumparatorii aleg retailul modern in special pentru produsele alimentare si nealimentare (58% si respectiv 67% din vanzarile totale pe aceste categorii), iar retailul traditional pentru bauturi (66% din total). Anul trecut retailul modern detinea 52% din piata de FMCG, iar cel traditional 48%.

In ceea ce priveste indicele de incredere, nivelul acestuia in Romania, raportat la contextul european, nu este unul foarte ridicat (62 vs 73 media europeana), dar o analiza a evolutiei pe plan intern, din ultimii ani, releva o imagine favorabila.

"In primul rand, nivelul de incredere este mult mai inalt fata de cel inregistrat in 2011, iar anul 2013 se incheie intr-o nota pozitiva, comparativ cu inceputul de an, cand s-a situat la 57 de puncte", mentioneaza Nielsen.

Studiul Shopper Trends a fost realizat de Nielsen in perioada octombrie - noiembrie 2013 pe un esantion de 1.200 respondenti din orasele mari si medii.

Sursa foto: Cos de cumparaturi, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri