Lipsa planificarii, managementul superficial al riscurilor, teama de contracte in forma standard si de utilizarea noilor tehnologii de management sunt principalele probleme care ingradesc succesul unui proiect de constructii in Romania, spune Dumitru Minciu, director general al Novart Engineering, companie specializata in managementul proiectelor de constructii.

Ce ar trebui sa aiba in vedere un investitor in constructii atunci cand selecteaza managerul de proiect?
Dumitru Minciu: Niciun investitor nu ar trebui sa-si lase proiectul pe mana unui manager de proiect care sustine ca poate aborda proiecte in orice domeniu sau care abia incepe sa descopere secretele constructiilor. Pe de alta parte, lipsa de incredere nu ar trebui sa-l impinga pe investitor sa-si asume de unul singur managementul proiectului. Apeland la profesionisti in managentul proiectelor de constructii, investitorul va obtine beneficii de cost, durata de executie si calitate in toate etapele de dezvoltare ale proiectului. Va elimina, ameliora sau isi va asuma in cunostinta de cauza riscurile ce planeaza asupra proiectului. Va reduce semnificativ stresul si efortul de a obtine si respecta autorizatiile și avizele, va evita capcanele si costurile suplimentare.

Care este specificul managementului proiectelor finantate din fonduri UE?
D.M.: In domeniul proiectelor de constructii finanatate din fonduri europene managementul de proiect este deseori confundat cu intocmirea documentatiilor solicitate de finanatator. Sunt adesea uitate aspecte precum planificarea si controlul proiectelor din persectiva beneficiarului, managementul timpului, al finantarii si platilor, managementul resurselor, al costurilor si, nu in ultimul rand, managementul calitatii. Implicarea Novart Engineering in proiecte diverse, de la infrastructura rutiera, la proiecte de mediu si cladiri, ne-a permis sa dezvoltam propria metodologie de lucru, sa simplificam si sa usuram procesul pentru toate partile implicate in proiect.

Care credeti ca este factorul cheie pentru succesul unui proiect de constructii?
D.M.: Raspunsul e simplu: planificarea si controlul. In cazul proiectelor de constructii, lipsa planificarii sau planificarea superficiala pot avea efecte devastatoare. Din pacate, lipsa planificarii in constructii este specifica si multor institutii ale statului care, neavand obiective clare, nu stiu ce sa ceara concret furnizorilor de lucrari si servicii in constructii. Nu exista planificare la nivel de proiect sau program de investitii din punct de vedere al beneficiarului, adica statul. Firmele de constructii, in marea majoritate, nu planifica la randul lor lucrarile ce le sunt atribuite. Nu exista o abordare integrata in planificarea desfasurarii proiectelor, planificarea costurilor si resurselor. De aceea, cred ca utilizarea eficienta a solutiilor software de management de proiect ar trebui sa fie ridicata la rang de politica de stat. Abia atunci se va putea vorbi de performanta in investitii.

Pe langa lipsa planificarii proiectelor, ce alte probleme sistemice ati mai identificat?
D.M.: O alta problema este modul in care se realizeaza managementul riscurilor, care se cere mai ales in procedurile de achizitii publice de lucrari si servicii. Se intocmesc liste interminabile de riscuri care pot afecta proiectele, totusi masurile efective de eliminare a riscurilor lipsesc in majoritatea proiectelor. Statul initiaza proiecte fara a face o analiza a riscurilor acestora, iar firmele de constructii oferteaza pentru lucrari de zeci de milioane de euro fara sa tina seama de riscurile pe care le inglobeaza estimarile lor. Rezultatele se vad in executia proiectelor, in faptul ca nimic nu costa cat ar fi trebuit ci mai mult, in faptul ca nu se termina cand trebuie, ci mult mai tarziu.

In managementului riscului, contractele reprezinta o componenta importanta. Exista probleme la acest capitol pe piata constructiilor de la noi?
D.M.: Din pacate, dintr-o teama alimentata de diverse mituri, in Romania nu prea se merge pe cararea batatorita a utilizarii contractelor in forma standard, cele mai cunoscute si utilizate fiind formele de contract FIDIC. In scopul simplificarii si usurarii utilizarii contractelor FIDIC, Novart Engineering a dezvoltat un modul de management de contract in 4Projects - solutia de colaborare online pentru constructii al carei partener in Romania suntem. Modulul pune la dispozitia utilizatorilor - partile implicate in contract - formulare si fluxuri de lucru standard, care pot fi utilizate conform prevederilor contractului si care simplifica si fac mult mai sigura utilizarea contractelor FIDIC pentru succesul proiectelor de constructii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri