Camera Deputatilor a adoptat, marti, Ordonanta care prevede preluarea de catre Compexul Energetic (CE) Hunedoara a obligatiilor fiscale de 70 milioane de lei ale Companiei Nationale a Huilei (CNH), deputatii PSD si PDL invinuindu-se reciproc de situatia mineritului.

Ordonanta 104/2013, adoptata cu 272 voturi "pentru", 3 "impotriva" si 55 de abtineri, prevede ca se aproba preluarea de catre Societatea Compexul Energetic Hunedoara SA a unor obligatii fiscale datorate bugetului de stat, in ordinea vechimii, cu exceptia celor cu retinere la sursa, ale Companiei Nationale a Huilei, in limita sumei totale de 70.238.352, 98 lei administrate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, datorate si neachitate.

"Se aproba stingerea debitului restant in valoare de 70.238.352 pe care Compania Hunedoara il are fata de Compania Nationala a Huilei in schimbul preluarii obligatiilor fiscale", se prevede in Ordonanta, scrie Mediafax.

PDL se va abtine de la vot deoarece nu i se pare o solutie buna preluarea acestor datorii, a afirmat deputatul PDL Lucian Bode. Daniel Fenechiu, deputat PPDD, a spus ca trebuie gasite solutii reale, nu trecerea unor datorii dintr-o parte in alta.

Deputatul PSD Nictor a spus ca toata lumea se pricepe la sport si energie, aratand ca PDL a "bagat in moarte clinica Valea Jiului", iar masurile luate de Guvernul Ponta sunt foarte bune. Camera Deputatilor este for decizional cu aceasta ordonanta.

Citeste si:
Angajarea raspunderii pe legea bugetului de stat, constitutionala
Angajarea raspunderii pe...

Guvernul a aprobat, in noimebrie 2013, o operatiune prin care Complexul Energetic (CE) Hunedoara va prelua o datorie de peste 70 milioane lei a Companiei Nationale a Huilei (CNH) catre buget si nu i se va mai imputa astfel plata creantei catre CNH, in aceeasi suma, pentru care i s-a cerut insolventa in instanta. "Este vorba despre o ordonanta de urgenta prin care se vor reduce arieratele si va creste atractivitatea la privatizare a Complexului Energetic Hunedoara. Este vorba de transmiterea obligatiei debitorului initial, Compania Nationala a Huilei, catre noul debitor, Complexul Energetic Hunedoara, sub rezerva acordului creditorului, este vorba de ANAF", comunica, la acea data, consilierul premierului pe probleme de comunicare, Mirel Palada.

Compania Nationala a Huilei, aflata in lichidare, a cerut insolventa Complexului Energetic Hunedoara, pentru o creanta certa de 70,7 milioane de lei (15,8 milioane de euro). In 6 noiembrie, a fost depusa la Tribunalul Hunedoara cererea CNH privind deschiderea procedurii insolventei.

Pentru a evita deschiderea procedurii, Guvernul a elaborat o Ordonanta de urgenta in care se arata ca, in scopul diminuarii simultane a datoriilor CE Hunedoara catre Compania Nationala a Huilei si a datoriilor Companiei Nationale a Huilei catre bugetul general consolidat administrat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a fost identificata urmatoarea posibilitate: CE Hunedoara preia o datorie in cuantum de 70,2 milioane lei pe care CNH o are de achitat catre ANAF, reprezentind o parte din obligatiile fiscale neachitate ale acesteia, iar datoria fiscala a CNH catre bugetul general consolidat se diminueaza cu valoarea nominala a obligatiei preluate de catre CE Hunedoara, respectiv cu 70,2 milioane lei. In acelasi timp, creanta comerciala in aceeasi suma detinuta de catre CNH asupra CE Hunedoara se stinge.

Complexul Energetic Hunedoara a fost infiintat in 2012, prin fuziunea termocentralelor de stat Deva si Paroseni, si produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului. Complexul are o putere instalata de 1.435 MW si asigura aproximativ 5% din productia nationala de energie.

Citeste si:
Orban: Trimitem la Monitorul Oficial toate ordonantele de urgenta
Orban: Trimitem la Monitorul...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Calendar Fiscal: formularele ale caror termen de depunere limita este 17
Setari Cookie-uri