Sectorul energetic va avea nevoie, in urmatorii 15-20 de ani, de investitii de peste 30 miliarde de euro pentru ca Romania sa fie competitiva si pentru asigurarea independentei energetice, a declarat Gabriel Dumitrascu, directorul Directiei de Privatizari din Departamentul pentru Energie, conform Mediafax.

'Investitiile ar urma sa fie atrase inclusiv printr-un fond format din participatiile minoritare ale statului la companii energetice', a afirmat Dumitrascu , prezent la conferinta "Bursa romaneasca, piata emergenta".

Guvernul a lansat anul trecut ideea infiintarii unui fond, cu o capitalizare de peste 1 miliard de euro, in care sa intre toate participatiile minoritare detinute de Departamentul pentru Energie.

"Problema fondului se tot pune de un an. Sunt discutii cu Ministerul Finantelor Publice (...) Trebuie sa convingem Minsterul Finantelor Publice ca avem nevoie de noi instrumente de finantare a economiei (...) Ministerul Finantelor Publice vrea ca aceste participatii sa fie administrate in continuare la fel ca pana acum", a mentionat Dumitrascu.

El a adaugat ca participatiile minoritare ale statului la companii energetcie, inclusiv la OMV Petrom, sunt evaluate la cateva sute de milioane de euro, dar daca sunt consolidate, valoarea actiunilor ar putea depasi 1 miliard de euro.

Guvernul a modificat OUG 114!...
Citeste si: Guvernul a modificat OUG 114! Cand intra in vigoare?

De asemenea, Dumitrascu a spus ca nu exclude listarea la bursa a acestui fond.

Potrivit lui Dumitrascu, "un precursor" al acestui fond ar putea fi firma care urmeaza sa se separe de compania de stat Electrica SA si care va avea rolul de a administra particiatiile minoritare ale Electrica SA la alte companii.

Vanzarea a 51% din capitalul Electrica SA este programata pentr luna iunie, iar divizarea companiei va di discutata joi in AGA.

Contributia de 2% pentru...
Citeste si: Producatorii de energie pe baza de carbune, scutiti de taxa de 2%


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Grupul Electrica, pierderi de peste 40 de milioane de lei