Piata constructiilor si mai ales cea a utilajelor de constructii traverseaza una dintre cele mai dificile perioade, criza determinand o scadere a acesteia de aproape 60%, conform datelor din industrie. Mai mult decat atat, in lipsa unor masuri reale de stimulare a investitiilor si a directionarii fondurilor, criza pe acest segment risca sa se adanceasca ceea ce va forta companiile sa pune tot mai des lacatul pe business-uri.

Prezent la un eveniment dedicat constructiilor, Liviu Neagu, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Utilaje pentru Constructii din ROmania (ADUC), a descris piata constructiilor ca un joc de yoyo, cu suisuri si coborasuri si fara o stabilitate care sa ofere o predictibilitate companiilor de profil.
“Ceea ce se intampla in prezent in piata constructiilor din Romania este exact ca intr-un joc de yoyo. La un yoyo trebuie sa fii un bun profesionist ca sa controlezi miscarea lui. Toti avem de suferit. Fie ca vorbim de constructori, de distributiori, de companii sau de oamenii simpli care au de suferit ca urmare a scaderilor din industrie. Acest yoyo se va opri – si nu se va opri in partea superioara ci in in partea de jos”, a declarat Liviu Neagu.

Potrivit afirmatiilor sale, 2013 nu a fost un an bun pentru distribuitori,nici pentru partenerii constructori si nici pentru firmele de inchiriere. “Trebuie sa avem grija noi de noi. Statul nu prea are resursele necesare, capacitatea si posibilitatea sa se ocupe de noi. Alternativa este in mainile noastre. Piata nu este fantastica – daca vom vedea un plus de 20% ar fi ideal , insa realist vorbind daca la finalul lui 2014 ne vom situa la 60-70% din nivelul anului precedent atunci va fi bine”, a completat Liviu Neagu.

Cresterea costului carburantilor da peste cap piata constructiilor

Liviu Neagu a adus in discutie si faptul ca de la 1 aprilie, o data cu suprataxarea carburantului, industria de profil va avea si mai mult de suferit.
“Mai sunt cateva zile pana la 1 aprilie, cand intra in vigoare taxa pe carburant. In alte tari nu se plateste acciza pe drumuri, acesta fiind poate una dintre cele mai importante discutii din acest moment.Costurile de operare – in afara costurilor legate de consumul de combustibil sunt extrem de mari”, a conchis presedintele ADUC.
Potrivit reprezentantilor din piata distribuitorilor de utilaje pentru constructii numarul de utilaje vandute in criza a scazut cu cel putin 50-60% in ultimii cinci ani. La nivelul anului trecut s-au vandut pana intr-o mie de unitati, in timp ce valoarea pietei s-a ridicat la circa 100 milioane de euro.

Principalii distribuitori de utilaje pentru constructii din Romania sunt Bergerat Monnoyour, Titan Machinery, Terra Romania, Case Utilaje sau Fayat Group.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri